62 órás oltás

2023.04.13. 11:30

Elképesztő adatok! Az első negyedévben 84 lakástűz volt Fejérben

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nemrég arról készített egy kimutatást, hogy 2023-ban eddig hány alkalommal riasztották a tűzoltókat a vármegyében keletkezett lakástüzekhez.

Déri Brenda

Forrás: katasztrofavedelem.hu

A 84 tűzesetben hatan megsérültek, közülük többen füstmérgezést kaptak. Mint közleményükben írják, a lakástüzek eloltásához összesen 62 órára volt szükségük a tűzoltóknak, az égő épületekhez 179 tűzoltójármű vonult ki. A három hónap alatt összesen 1114 négyzetméternyi épített terület égett le, a tűz következtében számos otthon lakhatatlanná vagy fűthetetlenné vált. A 84 kigyulladt otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen azonnal jeleznek. 

„Az első negyedévi lakástüzek keletkezési helyét vizsgálva megállapítható, hogy a lakások egynegyedénél a kéményben keletkezett a tűz. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza” – írják. 

A legnagyobb tűz március 15-én, hajnalban volt Fehérvárcsurgón, ahol egy 120 négyzetméteres, tetőtér-beépítéses családi ház és a közvetlenül mellette található kazánhelyiség égett. Az oltási munkálatokat nehezítette a viharos erejű szél, amely miatt többször fellángolt a tetőszerkezet. Három város tűzoltói négy propánbutángáz-palackot vittek ki az épületből.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében mindenki éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, valamint évente egyszer ellenőriztessék a fűtőeszközöket is. 

A lakástüzek mellett az év első negyedévében 13 esetben szén-monoxid miatt is riasztották a tűzoltókat. Ezek közül összesen 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést a vármegyében. A legsúlyosabb esett egy gázfűtéses gyümölcsfeldolgozó üzemben történt márciusban, ahol 13-an szenvedtek különböző mértékű szén-monoxid-mérgezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!