Összeütközött a törvénnyel a volt helyettes államtitkár

2023.03.22. 15:00

2,2 milliárd forog kockán – Hűtlen kezelés ügyében tartottak előkészítő ülést a fehérvári bíróságon

A március 21-i előkészítő ülést a másodrendű vádlott vonatkozásában tartották a Székesfehérvári Járásbíróságon.

Déri Brenda

Forrás: Pexels.com

A vádirat szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Mint írják, az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak és a háttérintézményeinek nem volt szüksége, a más céggel kötött szerződésben foglaltak elvégzésére pedig sosem került sor. Ezen túl a vádirat tovább taglalja, hogy a volt helyettes államtitkár a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tízmillió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat. Illetve kiderült még, hogy egy fővárosi kerületi önkormányzat önálló jogkörrel rendelkező költségvetési szervének intézményvezetője a vagyongazdálkodási kötelezettségeit megszegve járt el a megbízási szerződések megkötésekor, így mintegy 24 millió forint kárt okozott. 

A vádiratban foglaltaknak jobban utánajárva felvettük a kapcsolatot a Székesfehérvári Törvényszékkel, ahonnan arról tájékoztatták lapunkat, hogy az előkészítő ülés március 28-án fog folytatódni a büntetőügy további vádlottjaival. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!