Tomboló természet

2023.02.04. 17:54

Szélvihar támadása Pázmándon

„Habár fölül a gálya, / S alul a víznek árja, / Azért a víz az úr!..” – olvashatjuk a sokak által ismert sorokat Petőfi Sándor 1948-ban írt versében. Joggal merül fel a kérdés, hogy mit is keres itt ez az idézet?

E.Várkonyi Péter

Fotó: Kutainé, Ildikó

A mai, immáron már hajnal óta tartó szélvihar hatalmas pusztítást végzett az országban, így Fejér vármegyében is. Nem kerülte el a természeti csapás Pázmándot sem, ahol a Gárdonyi Géza utcában, egy kistermelő több fóliasátrát tépázta meg a szél. A kora reggeli viharban a szél volt az úr, de a bajban, a segítségkérő hívószóra sorban érkeztek a barátok, az ismerősök, rokonok, hogy mentsék a 400 négyzetméteres fóliasátrat a természet pusztításától. 

A szélvihar támadásától számítva csaknem félóra alatt több, mint húsz férfi érkezett, akik azonnal megkezdték a mentési munkát. Előkerültek a speciális rögzítőkötelek, a spaniferek, az erős drótok, bilincsek. Ezeket a gazdák traktorjaihoz, zetorjaihoz, kisgépeihez kötötték, közrefogva a 40 méter hosszú, és 10 méter széles fóliasátrat. Ezekkel a mozdulatokkal leszorították a szél miatt fel-fellibbenő műanyag sátrat és befogták a szelet, mintegy megszelídítve azt. 

Fotós: Kutainé, Ildikó

A duplafalu sátor így megmenekült, de a szomszédságában lévő könnyűszerkezetes fóliát a szél szétszabdalta. A hirtelen jött falusi összefogás ezúttal is győzedelmeskedett, mert a nagy érték megmenekült. Barátainak, a kistermelő az egyik közösségi oldalon, a facebookon mondott köszönetet azok után, hogy a szél erejét „letörték”, és az nem lett úrrá a falusi közösségi, baráti megmozduláson. A kora reggeli összefogás valóban és szó szerint volt értékmentő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!