Törökországi földrengés

2023.02.10. 11:37

Százszor is elindulni, hogy ha kell - Ötödik napja kutatnak a mentőcsapatok (videó)

Ötödik napja kutatja és menti az embereket, az egyre kisebb túlélési esély ellenére a Rescue24 mentőcsapata a törökországi Antakyában. A 19 fővel és 7 mentőkutyával most már szinte szó szerint minden megmaradt óráért harcoló csapatnak pákozdi a parancsnoka.

Tihanyi Tamás

Pénteken is elindult a váltás a romok felé Antakyában

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

A pákozdi ipari parkban működik a Baptista Szeretetszolgálat új logisztikai központja, de a nagyközségben alakította ki Pavelcze László veszélyhelyzet-kezelési igazgató a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Csoport bázisát, amelynek parancsnoka. Az egykor pályafutását a székesfehérvári tűzoltóságon megkezdett, mára több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembernek a törökországi már a közel századik külföldi bevetése.  

Pavelcze László közvetlenül az indulás előtt, még a repülőtéren: soha nem lehet pontosan tudni előre, mi várja a helyszínen
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat

– Nem volt olyan katasztrófa a megalakulásunk óta, ahová ne ajánlottuk volna fel a segítségünket – összegez Pavelcze László. – A mentőcsapat kutatott és mentett, máskor csak tanácsadóként, vagy egészségügyi csoporttal volt jelen, esetenként adományt szállított különböző helyszínekre és sokszor mindannyian elvittük még a család konyhapénzét is. Előfordult, hogy lőttek és a robbantottak körülöttünk. A kollégáimat mindig arra tanítottam, hogy vigyázni kell magunkra, mert én mindenkit szeretnék hazavinni.  

A hétgyermekes családapának hétfőn is el kellett hagynia pákozdi otthonát, ahová már nagyon várják vissza. „Ebbe szoktak bele”, jegyzi meg a Pavelcze.  

– Tudják, hogy ha kell, muszáj elindulnom. De nem szoktam búcsúzkodni, hiszen az ember nem meghalni megy, hanem a munkáját elvégezni. Amíg a feladatunkat becsülettel és szaktudással el tudjuk látni, addig nagyon kicsi az esélye annak, hogy komolyabb baj történjen. Az is biztos, hogy idővel sokat változtam, mára lehiggadtam, hiszen annak idején forró fejjel nagyon gyorsan hoztam döntéseket: most már másként csinálom. Egy rom alá bemenni a földrengés után, valakit egy magas épületről, vagy egy szikláról lehozni, afganisztáni aknamezőkön átvinni a több teherautónyi segélyt, hóviharból menteni, vagy éppen a polgárháborús Haitin egészségügyi segítséget nyújtani: ez mind veszélyekkel és nélkülözéssel jár. Ugyanakkor hiányozna a koránkelés, az éjszakázás, a küzdelem. Köszönjük mindazoknak, akik ezt lehetővé teszik, mert a szeretetszolgálat nem csak mi vagyunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!