Frissen Fejérből

2022.09.06. 10:15

Börtönt kér az ügyészség a férfiakra, akik egy idős ismerősüket verték át

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség többszörösen minősített csalás bűntette miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy megromlott szellemi állapotú ismerősükkel több milliós hitelt vetettek fel egy bankból, és a folyósított hitel teljes összeget elvették tőle.

Főügyészség

Forrás: pexels.com

A vád szerint a 34 éves elkövető italozás során ismerte meg a 66 éves sértettet, akinek szellemi állapota 2021 évtől rohamosan romlott, pénzügyei intézésében családja segítségére szorult.

A férfi felismerte, hogy a sértett szellemi állapota miatt könnyen befolyásolható, ezért rábeszélte arra, hogy vegyen fel hitelt, és azt adja oda neki. 

Az elkövető egy ismerőséhez fordult segítségért, hogy a hitel intézéséhez ügyintézőt találjon. Miután a barát felismerte társa csalási szándékát, ő is csatlakozott a tervhez.

Közösen elvitték a sértettet egy általa ismert hitelügyintéző dunaújvárosi irodájába, és annak közreműködésével 2021 szeptemberében a sértett 5 millió forint összegű hitelt vett fel egy banktól. 

A férfiak a hitel folyósítását követően a sértettet három különböző bankba vitték, hogy a hitel teljes összegét részletekben felvegye, majd megkérték, hogy azt adja át nekik.

Miután az elkövetők tapasztalták a férfi befolyásolhatóságát, néhány nappal később elvitték egy budapesti üzletbe, ahol az áruház dolgozói számára a fiainak adták ki magukat, és rávették a sértettet arra, hogy áruhitelt vegyen fel 1 millió forint összegben. A férfiak a szerződés aláírását követően a sértett számára biztosított hitelkártya teljes összegéből különböző műszaki cikkeket vásároltak, majd azt elosztották egymás közt. 

A két férfi 5 880 000,-Ft összegű kárt okozott a férfinak, ami a nyomozás befejezéséig nem térült meg. Emellett a felvett hitelekből fakadó fizetési kötelezettségeket is folyamatosan kénytelen teljesíteni a sértett.

Az ügyészség mindkét férfival szemben vádat emelt, és végrehajtandó börtönbüntetés mellett közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Az eljárás gyorsítása érdekében az ügyészség arra az esetre, ha a terheltek beismerik tettüket, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, a vádban mértékes indítványt tett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!