Frissen Fejérből

2021.11.29. 11:40

Idős házaspár életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő Pusztaszabolcson

A gázkazán működése közben riasztott a szén-monoxid-érzékelő egy társasházi lakásban november 28-án délután Pusztaszabolcson.

Katasztrófavédelem

Az idős házaspár azonnal kinyitotta az ablakokat és az épület előtt várták meg a tűzoltókat. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos egysége visszazárt ablakoknál gázkoncentrációt mért, amelynek során kimutatták a szén-monoxidot. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Fejér megyében idén eddig összesen negyvenhét alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Nem csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában