vadászgyilkosság

2021.06.08. 07:00

Nemet mondtak Bene László szabadságára

A rendszerváltás utáni évek legkegyetlenebb bűntette volt a vadászgyilkosságként ismertté vált eset, amelynek következményei máig hatnak.

Tihanyi Tamás

Tóth Tamás fia halálának helyszínén. Szerinte sem való Bene többé közénk

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Sárréten van egy hely, ahol 1992 novemberében vadásztársával együtt meggyilkolták ifjabb Tóth Tamást. Szándékos emberölés történt, a bűnügyi osztály nyomozni kezdett és két és fél év múlva lecsukták Donászi Aladárt és Bene Lászlót. Donászi a börtönben öngyilkos lett, Benét pedig minap ismét alkalmatlanná nyilvánították arra, hogy a társadalomba illeszkedve, „normális” emberként újrakezdje az életét. Nem először utasította el a bíróság az életfogytig tartó fegyházra ítélt Bene fellebbezését, ami azt jelenti, hogy a gyilkos továbbra sem szabadulhat feltételesen, azaz tovább tölti büntetését a szegedi Csillagban. A döntés alapja az, hogy a pszichológus bevonásával készült szakértői vélemény szerint nem lehet megállapítani személyiségének pozitív változását még ennyi év után sem, nem reális, hogy szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a mindennapi életbe és törvénytisztelő életmódot folytatna. A kulcsmondata az elemzésnek az, hogy mérsékelt megbánás jellemzi, személyisége miatt továbbra is fokozottan fennáll a veszélye a bűnismétlésnek.

Tóth Tamás fia halálának helyszínén. Szerinte sem való Bene többé közénk
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bene elvileg az ítélethozatal után legkorábban 20 év után lett volna feltételesen szabadságra bocsátható, ez 2014 májusában letelt, ám azóta mindig elutasították kérelmét. Ez nem véletlen és nem túlzott szigor. Az elítélt bűnöző korábban többször nyilvánult meg úgy, amely visszatetszést keltett: például akkor, amikor a székesfehérvári Tóth Tamással, az egyik áldozat máig mélyen gyászoló édesapjával találkozott, aki sokáig küzdött a halálbüntetés átmeneti visszaállításáért, vagy éppen lapunk munkatársával szemben, mert az egyik írásában gyilkosnak nevezte.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Már többször visszautasították szabadon bocsátásra vonatkozó kérelmét, ez most megismétlődött. Nem kell jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk, a döntés találkozott a közvélemény többségének véleményével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!