Frissen Fejérből

2021.05.14. 11:30

Sztojka: „Nehéz volt visszailleszkedni a társadalomba”

Telefonbeszélgetések meghallgatásával folytatódott az egykor Sztojka Iván névre hallgató férfi pere, melynek tárgya kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és más bűncselekmények vizsgálata volt.

FMH

Csütörtökön folytatódott az egykor Sztojka Iván névre hallgató, azóta nevet változtató férfi tárgyalása a székesfehérvári törvényszék dísztermében. Egy titkos rendőrségi akciónak köszönhetően több hangfelvétel is készült a vádlott telefonbeszélgetéseiről, ezeket hallgatta meg tegnap a bíróság. A férfi ellen kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem (is) a vád. A vádlott, elmondása szerint, egészen fiatal kora óta úgy élt, méghozzá felvállaltan, hogy több nővel is élettársi viszonyban volt, akár párhuzamosan, és eközben is voltak kalandjai. Arra kérte a bíróságot, hogy ezt vegye figyelembe, ahogy azt is, hogy nehéz volt a hosszú, tízéves börtönbüntetés után visszailleszkednie a társadalomba. A per folytatódik, az ítélethozatal időpontja egyelőre még nem ismert.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bíróság Dózsa György utcai épületének dísztermében a férfi a bíróság előtt már nem korábbi nevén jelent meg, azóta ugyanis nevet változtatott. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott egy korábbi ügyből kifolyólag (Marian Cozma gyilkosságával összefüggésben) hosszú évekig volt börtönben, és a szabadulását követően nem rendelkezett semmilyen, megélhetését biztosító rendszeres munkajövedelemmel, ezért a sértettet rávette a prostitúcióra és az ebből származó bevételt elvette. Emellett a vádlott napi rendszerességgel számonkérte telefonon a sértettet, hogy mikor mennyi pénzt szedett be, és kifejezetten ösztönözte a nőt, hogy többet keressen.

Egy titkos rendőrségi akciónak köszönhetően több hangfelvétel is készült a vádlott telefonbeszélgetéseiről, ezeket hallgatta meg tegnap a bíróság.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ilyen és ehhez hasonló telefonbeszélgetések felvételei­nek meghallgatására készült csütörtökön délelőtt a bíróság, ám mielőtt nekiálltak volna, a vádlott szólásra emelkedett.

Elmondása szerint egészen fiatal kora óta úgy élt, méghozzá felvállaltan, hogy több nővel is élettársi viszonyban volt, akár párhuzamosan, és eközben is voltak kalandjai, és arra kérte a bíróságot, hogy ezt vegye figyelembe, ahogy azt is, hogy nehéz volt a hosszú, tízéves börtönbüntetés után visszailleszkedni a társadalomba.

Emberkereskedelemmel vádolják a korábban Sztojka Iván névre hallgató férfit
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hanganyagok is születtek a titkos megfigyelés során

A telefonbeszélgetésekről készült hanganyagok egy titkos megfigyelés során születtek. Több esetben az egyik élettárs gyermekének hangja is felcsendült, aki hiányolta a vádlottat és várta haza.

A telefonbeszélgetéseknek vannak írott formátumú változatai is. Ezekből is felolvastak többet tegnap, ám a tárgyalás ma, azaz pénteken folytatódik, ahogy a felolvasások is. Az ítélethozatal ideje még ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!