kis befektetés a védelemért

2021.03.18. 08:14

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

A vízmelegítő meghibásodása miatt szén-monoxid áramlott vissza egy társasházi lakásba március 17-én délben Székesfehérváron.

katasztrófavédelem

A Horog utcában a mérgező gázra a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat, akik kinyitották az ablakokat, kimentek a lakásból és a 112-es egységes segélyhívószámon kértek segítséget. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a gázüzemű átfolyós vízmelegítő közelében magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. A helyszínre érkezett a gázszolgáltató szakembere is. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően a lakóknak nem esett baja.

Négy megelőző lépés

A leggyakrabban akkor keletkezik szén-monoxid, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. A mérgező szén-monoxid kialakulása néhány egyszerű lépéssel megelőzhető:

1. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!

2. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.

3. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

4. Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert ezek a készülékek váratlan meghibásodás esetén is figyelmeztetnek a veszélyre!

A gázüzemű fűtőeszköz üzemelése során az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!