Néma gyilkos

2021.03.16. 15:10

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

Szivárgott a szén-monoxid egy gázfűtéses családi házban március 15-én délután Székesfehérváron.

Katasztrófavédelem

A Mártírok útján a lakóház fürdőszobájában egy nyílt égésterű kombi gázkazán üzemelt, amikor riasztott a készülék. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói műszeres méréseket végeztek, amelynek során kimutatták a mérgező gázt a lakás légterében. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően a ház idős lakójának nem esett baja. A helyszínre érkezett a gázszolgáltató szakembere is – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében fontos, hogy gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. A mérgező gáz legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz (például vízmelegítő, gázkazán) elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!