az internet sötét oldala

2021.02.23. 17:34

Komoly anyagi kár érhet bennünket, ha nem tartjuk be a következőket

Komoly anyagi károkat is okozhat, ha személyes és pénzügyi adataink illetéktelen személyek számára válnak hozzáférhetővé.

police.hu

Fotó: police.hu

Az elmúlt években az adathalászat volt az egyik leggyakoribb és leginkább növekvő tendenciát mutató online támadástípus Magyarországon. A csalók számára jellemzően a szenzitív adatok és a pénz megszerzése a fő cél. Ezt a kiberbűnözői módszert leggyakrabban valamely jól bejáratott márka, vagy sok esetben állami cég, közműszolgáltató, pénzügyi szolgáltató nevében, azok arculati elemeit felhasználva, lemásolva alkalmazzák – írja honlapján a rendőrség.

Az adathalászok jellemzően hamisított weboldalon keresztül próbálnak személyes és pénzügyi adatokhoz jutni. Megbízható szervezetek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók ismertségét kihasználva, azok weboldalait lemásolva igyekeznek a felhasználók bizalmába férkőzni.

A csalók e-mailt vagy üzenetet küldenek a címzettnek, amiben ráveszik egy hivatkozásra való kattintásra. Arra kérik a felhasználót, hogy jelentkezzen be valamilyen megbízható cég (például: levelezési szolgáltató, bank stb.) honlapjához nagyon hasonlító weboldalra, amit azonban a csalók üzemeltetnek, és itt a megadott személyes és pénzügyi adatok a hozzájuk kerülnek.

Fotó: police.hu

A kellő körültekintéssel és odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők:

  • Mindig ellenőrizze, hogy valóban a feladónak tűnő személy, illetve szervezet küldte-e az e-mailt! Nézze meg, hogy az e-mail-cím @ utáni része helyesen tartalmazza-e a cégnevet!
  • Gyanút kelthet a levél nyelvezete. Amennyiben a levél rossz magyarsággal íródott, illetve helyesírási hibákat tartalmaz, törölje ki!
  • Ha az e-mail valóságtartalmával kapcsolatban kétségei vannak, hívja fel a szolgáltatót visszaellenőrzés céljából!
  • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal (https – előtaggal) rendelkező oldalon adjon meg!
  • Ingyenes wifire való csatlakozáskor kerülje az online vásárlásokat és banki ügyintézéseket, ne küldjön személyes adatokat és információkat tartalmazó üzeneteket!
  • Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében olyan jelszót válasszon, amely nem kapcsolódik a személyéhez!
  • Bankkártyájának adatait senkinek ne adja meg! A bankok e-mailben sohasem kérik ezeket az adatokat.
  • Online bankkártyás fizetés esetében győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatait!
  • Amennyiben áldozatává vált vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, tegyen bejelentést vagy feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!