Eljárás

2020.12.03. 14:00

A szakmabeliek közt köztudott volt a sikkasztó fehérvári közös képviselő tevékenysége

2009 és 2018 között három társasház számlájáról közel 18 millió forintot sikkasztott egy székesfehérvári közös képviselő.

Baráth Eszter

Fotónk csak illusztráció, a vádlott más székesfehérvári épületeknél látta el a közös képviseletet

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rábízott összegekből több különböző számlára utalt, vagy egyenesen, készpénz formájában tulajdonította el. Előfordult, hogy mikor a társasház közgyűlése nem fogadta el az általa bemutatott, a 2016-os évre vonatkozó beszámoló dokumentumot, a pénzintézet logójával ellátott hamis bankszámlakivonat felmutatásával próbálta leplezni korábbi tetteit. A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be minősített sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt a gyanúsítottal szemben. Az ügyészség a büntetés tekintetében börtönbüntetés kiszabását, közügyektől, valamint a közös képviselői feladatoktól való eltiltást indítványozott.

Megkérdeztünk néhány közös képviselőként dolgozót az esettel kapcsolatos véleményükről, illetve arról, hogy fordulhat elő a fentiekhez hasonló bűncselekmény ebben a foglalkozási körben.

Hosszú ideje érezték, hogy valami nem stimmel

Egy neve elhallgatását kérő közös képviselő elmondta, hosszú folyamat eredményeként sikerült leleplezni a csalót. Ő személy szerint többször jelezte, valami nincs rendben a jelenlegi vádlott munkájával. A számvizsgáló bizottság tagjaként indítványozta egy részletesebb vizsgálat megkezdését, amely rámutat az elvégzett munka tisztességességére, szabályosságára. Elmondása szerint többször került emiatt összetűzésbe a gyanúsítottal. Felvetéseire válaszul csak vádakat kapott, miszerint ő kívánja átvenni a vádlott körébe tartozó társasházat.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a lakások tulajdonosai ellenőrzés szintjén nem tekinthetik meg a pénzmozgást rögzítő dokumentumokat, de azokat a részeket, amelyek őket érdeklik, megtekintés céljából másolat formájában elkérhetik. A teljes könyvelést viszont csak a számvizsgáló bizottság ellenőrizheti. A megkérdezett közös képviselő úgy tudja, a megyeszékhelyen többször is előfordult hasonló sikkasztás kisebb-nagyobb összegekkel, köztük vannak olyanok, amelyek már a bíróság elé kerültek.

Fotónk csak illusztráció, a vádlott más székesfehérvári épületeknél látta el a közös képviseletet
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy másik szakmabeli szintén megerősítette, körükben jóval korábban kiderült, köztudott volt ez a bűncselekmény. Ugyanakkor véleménye szerint sokkal gyorsabban is lehetett volna intézkedni az üggyel kapcsolatban. Elmondása szerint azok után, hogy kiderültek a vádlott tettei, néhány társasházat további másfél, két évig üzemeltetett. Kiemelte azt is, hogy a szakmát és annak képviselőit rendkívül rosszul érintik a most napvilágot látott események. Tapasztalataik szerint a társadalmi elismertségük nem túl magas, nem tartják őket szakembereknek, és ezt a renomét tovább rontják a hasonló cselekedetek, könnyen megbélyegzik őket. Ennek ellenére természetesen pozitívan éli meg azt, hogy elkapták a vádlottat, hiszen így tisztul a közös képviselők köre is.

Tudomása szerint, ahogy sok más szakmában, úgy náluk is előfordult már hasonló, de olyan módszerekkel, amik nem voltak egyértelműek. A most lebukott személy viszont készpénz formájában vette fel a különböző összegeket, amivel kétségtelenül bizonyítható volt bűnössége. A közös képviselő továbbá elmondta, a számvizsgáló bizottság csak a könyvelés szabályosságát tudja ellenőrizni, azt, hogy az elköltött összeget valóban arra fordították-e, amit feltüntettek, nem. Azt, hogy a felújítás valóban megtörtént, csak a ház lakói tapasztalhatják. Véleménye szerint a legjobb megoldás az lenne, ha kialakulna egy egységes ellenőrző bizottság a szakmára irányulva.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/a-kozos-kepviselo-kozel-18-millio-forintot-sikkasztott-harom-fehervari-tarsashaz-vagyonabol-4475668/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!