A koronavírus miatt is kisebb volt a forgalom

2020.10.26. 11:30

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben Fejérben

Míg 2019. első fél évében ­Fejér megyében 325 személyi sérüléssel járó baleset történt, addig idén január és június között ez a szám 240-re csökkent.

Héjj Vivien

Fejérben csökkent a halálos balesetek száma Illusztráció: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2020. első fél évében – az előző év azonos időszakához képest – csökkent a közúti balesetek száma.

Az elmúlt évek első féléveit tekintve Fejér megyében a személysérüléssel járó közúti balesetek száma hullámzóan alakult. 2020. első fél évében 240 baleset történt, ez az országos esetek számának 4 százaléka. Egy évvel korábban ebben az időszakban 325 baleset volt a megyében, így elmondható, hogy idén – eddig – az esetek száma 26 százalékkal csökkent. Az alacsony balesetszámban a koronavírus-­járvány hatása is közrejátszott. A korlátozó intézkedések miatt március és június között a közúti forgalom mérséklődött, ezzel egyidejűleg 31 százalékkal kevesebb – összesen 161 – baleset történt.

Kimenetelüket tekintve az első hat hónapban a balesetekből 77 végződött súlyos, 152 könnyű sérüléssel.

Ezek alapján előbbi 19, utóbbi 30 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A halálos balesetek száma 12-ről 11-re csökkent, arányuk az összes baleset 4,6 százaléka, ami két százalékkal meghaladja az országos átlagot.

Míg 2019. január és június között 21 alkalommal mutattak ki a balesetek okozójánál alkoholos befolyásoltságot, addig idén ez a szám 16-ra csökkent, ami az összes baleset 6,7 százaléka.

Fejérben csökkent a halálos balesetek száma Illusztráció: Csapó Balázs

A csökkenő balesetszámmal összhangban a Fejér megyei közlekedési balesetekben összesen 336-an sérültek meg, ez a szám 23 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A halálos áldozatok száma 15-ről 12 főre mérséklődött, a súlyos sérülteké – 94 fő – pedig 15 százalékkal csökkent.

A könnyebb sérülést szenvedők száma 2019. első fél évéhez képest 26 százalékos mérséklődés mutatkozott.

A balesetek túlnyomó része, 95 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!