Ott vannak a topon

2020.08.10. 07:30

Négy megyebeli van a legveszélyesebbek között

A rend­őrség honlapján elérhető az ország ötven legkeresettebb bűnözőjének fotója, köztük „örökbérletes” Fejér megyei elkövetőkkel.

Sági Zoltán

Reméljük, mielőbb csattan a csuklójukon a bilincs Fotó: NN (archív)

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap Archív

A legkeresettebb bűnözők folyamatosan frissülő listáján lapzártánkkor öt női nevet viselő volt öt fegyveres bűnelkövető és öt különösen veszélyes körözött között. Szintén öt fő azoknak a száma, akikre nyomravezetői díjat tűztek ki. Mint korábban megírtuk: honlapján a rendőrség külön piktogrammal jelöli az egyes személyek „veszélyességi fokát”. Akinek az arcképe mellett egy pisztoly található, fegyveres bűnöző, akinél pedig felkiáltójel szerepel, azt különösen veszélyesnek titulálják. A jelenlegi listában az öt fegyveres és az öt különösen veszélyes nem feltétlenül ugyanaz a személy. Ez felvetheti a kérdést: mitől különösen veszélyes egy fegyvertelen, és mitől nem egy fegyveres elkövető? Nos, mint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, ezekről a besorolásokról az ORFK szakemberei egyedi mérlegelés alapján döntenek, vélhetően az adott bűnelkövető „stílusának” ismeretében.

Reméljük, mielőbb csattan a csuklójukon a bilincs Fotó: NN (archív)
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezek a megfontolások természetesen nem nyilvános adatok, de az emberölésért keresett kínai Yao G. arcképe melletti puszta felkiáltójel láttán – némi fan­táziával – asszociálhatunk esetleg Bruce Lee egyinches ütésére. A kínaival ellentétben csupán fegyveres, de nem különösen veszélyes C. Marcell és F. Róbert, akiket rablásért keres a rendőrség. Ennek a besorolási módnak – ugyancsak némi képzelő­erővel – magyarázata lehet egy Woody Allen-féle elkövetői karakter. A Fogd a pénzt és fuss című filmből a „csak semmi cicó” felszólítás a hozzá tartozó, szappanból faragott pisztollyal.

A fentebbi komolytalan találgatások ellenére tisztában kell lennünk a helyzet komolyságával, ha a keresett bűnelkövetők közül valamelyikkel a nyílt utcán kerülünk szembe. Akkor is, ha az öt „díjkitűzéses” valamelyike az, és akkor is, ha erre az öt találatra összesen 2,7 millió forint nyomravezetői díjat fizet a rendőrség. Az sem volna helyes továbbá, ha titkoltan bár, de büszkeséget éreznénk amiatt, hogy a fenti összegből az ötös fogat két Fe­jér megyei, pontosabban székesfehérvári duójára fejenként egy-egy millió forint jut. Messze ők, a tavalyi összeállításunkban is szereplő P. Zoltán és T. Lajos tekinthetők – forintos alapon – a jelenleg legkeresettebb szökésben lévő hazai bűnelkövetőknek. Előbbit, aki fegyveres és különösen veszélyes is, többrendbeli rablásért és testi sértésért keresik. Utóbbit, akinek képe mellett nem látható sem pisztoly, sem felkiáltójel, kétrendbeli rablásért szeretnék kézre keríteni. Rajtuk kívül lapzártánkkor a listán még két további Fejér megyei elkövető szerepelt, a móri születésű F. Szilárd és a dunaújvárosi K. Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!