Egy civil gépjármű, négy motoros, traffipax és rendőr

2020.07.23. 07:00

Egész napos közúti ellenőrzést tartottak a 81-es főúton

A Fejér Megyei, a Komárom-Esztergom Megyei, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen ellenőrzi közös akció keretében a közlekedőket a 81-es számú főútvonalon. Ilyen akcióra került sor szerdán is.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hatalmas, de aki rendszeresen arra jár, tudja, hogy csupán a megszokott a forgalom erőssége a 81-esen szerda délelőtt: 5-6 kamion is követi szorosan egymást, a kisebb konvojokban néha egy személyautó is megbújik. Az óriások minden alkalommal erős menetszelet kevernek maguk körül. A magyaralmási alsó elágazásnál lévő buszmegállóban állunk – így, közvetlenül az út széléről figyelve a forgalmat valahogy sokkal ijesztőbb a rengeteg száguldó kamion, mint amikor autóban ülve halad az ember az úton.

– Köztudomású, hogy a 81-esnek a kamionokat és a személygépkocsikat is tekintve jelentős az átmenő forgalma. Az összetett közlekedési akciók alkalmával igyekszünk kiszűrni azokat, akik valamilyen szempontból veszélyesek a többi közlekedőre nézve – mondta el Csibrik Csaba rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság alosztályvezetője.

Augusztusban várható az újabb, már drónos ellenőrzés
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A délelőtt 10 és délután 5 óra közötti akció során főként a kamionosokat ellenőrizték. Kiemelten figyeltek az előzési szabályok, illetve a sebesség betartására, de a biztonsági öv használatát is nézték.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a mozgó és az álló ellenőrzés mellett drónt is bevetnek majd, ám ez végül – mivel nem érkeztek meg az ehhez szükséges hatósági engedélyek – elmaradt. Augusztusban azonban terveznek egy drónos közlekedési akciót. A drón egyébként jóval nagyobb útszakaszokat tud átnézni a levegőből, segítségével kiszűrhetők a szabálytalanul előzők. Fejér megyében eddig mindössze egyszer használtak ilyen eszközt közúti akcióban, tavaly decemberben a 63-as főút és az M7-es csomópontjában. Az alezredes szerint azonban a jövőben egyre inkább beépülnek az újfajta technikák a közúti ellenőrzésekbe is.

A szerdai akcióban négy traffipaxot és egy sebességmérővel ellátott civil gépjárművet vetettek be, illetve négy mozgó motoros és négy fix ellen­őrző ponton dolgozó rendőr végezte az ellenőrzéseket.

– A 81-esen általában két fő gond akad: az előzési szabályok be nem tartása, ami főleg abból adódik, hogy sok helyen előzési tilalom van, de mivel nagy a forgalom, és sietnek az autósok, ezért sok helyen akár olyan előzésbe is belemennek, amilyenbe nem kellene. Ebből következik a másik gyakori szabálytalanság, a sebességhatárok be nem tartása. A kettő együtt viszont számos halálos kimenetelű balesetet eredményez – tette hozzá az alezredes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!