lakástűz

2019.09.10. 15:00

Sütőben felejtett vacsora okozott füstöt egy társasházban

Füstre figyeltek fel a lakók egy tízemeletes panelház több szintjén szeptember 9-én este Székesfehérváron.

feol.hu

A Budai úti épülethez a bejelentés után nagy erőkkel, három gépjármű-fecskendővel érkeztek ki a megyeszékhely hivatásos tűzoltói, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett emeletről emeletre haladva vizsgálták át a lakásokat. A harmadikon erős égett ételszag szivárgott az egyik lakásból, ezért a zárt bejárati ajtót felfeszítették. A konyhában a sütőben felejtett vacsora égett oda, ennek a füstjét vették észre időben a társasház lakói. A tűzoltók átszellőztették a lakást. Személyi sérülés nem történt – írja a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Érdemes füstérzékelőt szerelni

Fejér megyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik. Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Tűzhelyen felejtett étel miatt minden hónapban riasztják a tűzoltókat.

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és – társasházak esetében – a szomszédok gyors értesítésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!