zárt terek

2019.03.25. 18:27

Tartályból, kötéltechnikával mentették ki a sérültet – Fehérváron gyakoroltak a tűzoltók

A nemzetközi NATO-gyakorlatra és a kötéltechnikai világversenyre készül a HUNOR mentőszervezet. A háromnapos gyakorlat első állomása március huszonötödikén Székesfehérvár volt, ahol a tűzoltók ipari alpintechnikai fogásokkal a zárt térből való mentést gyakorolták.

Katasztrófavédelem

Fotó: Katasztrófavédelem

Zárt térnek minősül minden olyan tér, amelyet nem emberi tartózkodásra terveztek. A gyakorlat feltételezése szerint egy ilyen, hét méter magas, kétszáz köbméteres tartály mélyén rekedt egy ember. A tűzoltók kötéltechnikával ereszkedtek le a sérülthöz, akit dupla húzórendszerrel, hordágyon mentettek ki a tartály búvónyílásán át, majd – a feladatnak megfelelően – a létra mentén engedték le. Külön figyelni kellett a kikötési pontok megválasztására és a dupla biztosításra.

Fotó: Katasztrófavédelem

A gyakorlaton Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztályának vezetője kiemelte, az áprilisi Vigorous Warrior 2019 NATO gyakorlaton harminchat ország vesz részt Romániában. Magyarországot a HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet képviseli, amelynek tagjai Bukarest legnagyobb kárhelyszínén egy belvárosi metrógyakorlaton is részt vesznek. A felkészülés részeként az elmúlt hónapokban, más-más helyszíneken háromnapos gyakorlatokat tartott a HUNOR kötéltechnikai egysége, amelyek mindegyike új kihívások elé állította a csapatot. Székesfehérváron ipari környezetben gyakorlatoztak a tűzoltók, amelynek kiemelt célja az együttgondolkodás és a közös cselekvésre történő ösztönzés volt, különös tekintettel az eszközök megválasztására és a feladat végrehajtásának módjára. A gyakorlat további hozadéka, hogy a HUNOR tagjaként az ország számos pontjáról érkezett tűzoltók hazatérve megosztják az itt megszerzett tapasztalatokat társaikkal, és az így megszerzett tudást valós káreseteknél is alkalmazni tudják a magasból és mélyből történő mentéseknél. A gyakorlaton Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentésvezetője szakmai tapasztalataival az egyszerűbb taktikai megoldásokra ösztönözte a tűzoltókat. A gyakorlat helyszínének koordinátoraként a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Vizi Ignác tűzoltó ezredes is jelen volt.

Fotó: Katasztrófavédelem

A NATO-gyakorlatot követően júniusban ismét nemzetközi mezőnyben indul a HUNOR a belgiumi Grimpday tűzoltó kötéltechnikai világversenyen. A felkészülés a héten a Budai Várnál és a Rókahegyi kőfejtőben folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!