Nyomozás

2017.09.25. 07:30

Még előzetesben a fehérvári csatornatolvaj

SZÉKESFEHÉRVÁR A fehérvári nyomozók lezárták a nyomozást az előzetesben lévő férfival szemben, aki többek között a Prohászka Ottokár-emléktemplom tetőborítását bontotta meg és annak egy részét eltulajdonította.

Kocsis Noémi

Tóth Tamás plébános: Nemcsak az Úr, hanem a rendőrség is segíthet

Fotó: Pesti Tamás

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya befejezte a nyomozást a 37 éves székesfehérvári lakos ügyében, akit lopás elkövetésével gyanúsítottak meg – írja a police.hu. A büntetőeljárás során felmerült bizonyítékok alapján L. Róbert 2016 szeptembere óta követett el bűncselekményeket Székesfehérváron, összesen 13 esetben. A rendőrség a nyomozást lezárta és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségre.

A fehérvári rendőrök szorgos betörőt kaptak el, az illető ugyanis több mint tucatnyiszor lopott a város különböző részeiről. Célpont volt bármi, aminek van színesfém tartalma. Vashulladék a Vág utcából, szerszámok a Vásárhelyiből, egy másik cég telephelyéről szerszámok, alufelni, hegesztőtrafó, egy nagyvállalat raktárából vízmelegítő, megint máshonnan forrasztópáka, fúrógép – de volt a tárgyak között fém törölközőtartó és vízcsaptelep is. A nyomozók számára összeállt képet – amelyben egyre világosabbá vált, hogy a módszer és a hátrahagyott nyomok egyetlen elkövetőt feltételeznek – még egy kisvendéglői letépett kamera, valamint a Bástya utcából ellopott fém falikút és babakocsi is „gazdagította”. Pedig az elkövető nem volt túl óvatos: kétszer is járt például a Kaszap István utcában, ahonnan flexet zsákmányolt, de meggondolatlanul a helyszínen hagyta a sapkáját, benne a DNS-mintavételre alkalmas hajszálaival. Máskor egy feltört garázsban a kezét vágta meg, vérnyomai szintén árulójává váltak – de minden, a tényeket és az elkövetést igazoló nyom ellenére a gyanúsított a kezdettől makacsul tagad, mondván: egyik esethez sincs semmi köze, nem is érti, hogyan kerülhetnek a kizárólag csak rá jellemző DNS-nyomok a betörések helyszíneire.

Tóth Tamás plébános: Nemcsak az Úr, hanem a rendőrség is segíthet
Fotós: Pesti Tamás

Az egyik jellemző elkövetési helyszíne Fehérvár közösségi, hitéleti, mondhatni szimbolikus épületét érinti. Tavaly ősszel a Prohászka-plébánián tartózkodó világi elnök értesült a hívektől, hogy egy , gyanús férfi támasztja biciklijét a templomhoz, majd később csatornadarabokkal megrakodva tolja el a biciklit a helyszínről.

Feljelentést csak másnap tettek, amikor kiderült, a templom réz csatornavezetékét kurtította meg a tolvaj – aki ehhez a nagy fák takarásában lévő hátsó urnatemető felől mászott fel a villámhárítón. A biztosító a közterületi kapcsolatra hivatkozva nem fizetett, így a plébánia végül saját kasszából volt kénytelen állni a helyreállítást (nem rezet rendeltek), hogy az épület ne szenvedjen károsodást.

Mint Szemán Szilárd, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozati osztályának vezetője meséli, az elkövetőt háromszor vették őrizetbe, 2016 októberében, decemberében, majd ez év januárjában is, amikor is végre – az időközben összegyűlt terhelő bizonyítékok hatására – előzetes letartóztatásba került.

A vashulladékra specializálódott gyanúsítottra korábban lakhelyelhagyási tilalmat rótt ki a bíróság, mert a férfi azt állította, muszáj dolgoznia járni Mórra, ám kiderült, nincs itt ott munkahelye. Arra is fény derült, hogy a Prohászka-templomról ellopott réz csatornadarabok voltak a hozzá köthető lopássorozat első zsákmányai. A lefoglalt elemeken sárga festékcsíkok voltak – s milyen érdekes: éppen a lopás előtt állványozták fel és festették újra a homlokzatot. Mint az osztályvezető hozzáteszi, mióta a gyanúsított nincs szabadlábon, a városban megszűntek a színesfémhulladék-lopással kapcsolatos esetek, amelyek addig mindennaposak voltak.

Tóth Tamás, a Székesfehérvár-Vasútvidéki Prohászka – Jó Pásztor plébánia plébánosa az mondja, egy hónappal ezelőtt ismeretlenek ismét meglátogatták a templomot, letéptek és elvittek néhány darabot a még megmaradt csatornából. A plébánia ezért most kamerarendszert szereltet majd fel az épületre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!