Frissen Fejérből

2023.11.09. 19:18

Tűzgömb villant fel csütörtök hajnalban Mór környékén

November 9-én, a hajnali órákban nem is egy, de kettő tűzgömb jelent meg az ország egén.

Szanyi-Nagy Judit

November 9-én, 4 óra 33 perckor tűnt fel a tűzgömb a megyehatáron

Forrás: idokep.hu/webkamera/sarkanysuli54

Az egyik Budapest környékén 2 óra 21 perckor, a másik pedig a Dunántúl északi részén, 4 óra 33 perckor volt jól megfigyelhető – jelezték több, tűzgömbökkel foglalkozó közösségi oldalon és egyes meteorológiai portálokon.

A Fejér és Komárom-Esztergom megye határán fekvő, Mór Felsődobos településrésze mellett elterülő Bakonysárkány általános iskolájának webkameráján pedig egyértelműen látszódott az akár hangos zajjal is járó égi jelenség.

Egyébiránt az Extrém időjárás közösségi oldal észlelése szerint november 4-én, szombaton este 10 óra előtt Felcsúton is efféle fénycsíkot láthattak megjelenni az égre tekintők.

A Wikipedia szócikke alapján "a tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!