hőség

2021.07.08. 11:30

Vörös kód a melegben – Fokozott figyelmet követel a veszélyes nyári időjárás

Az országos hőségriadó előreláthatólag szerdától péntek éjfélig lesz érvényben – ahogyan a vörös kód is.

Szücs Zsuzska

Kérték az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, valamint az emberi élet védelmében óvintézkedések megtételét

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében hasznos tanácsokat közölt az előttünk álló kánikulával kapcsolatban. Ezeket oldalunkon többször is megírtuk: fontos a megfelelő folyadékbevitel víz formájában, a kávé vagy egyéb koffeintartalmú italok, a cukros üdítők és zsíros ételek kerülése, a 11 és 15 óra közötti árnyékos helyen tartózkodás, bőrünk megfelelő védelme, valamint a szellős ruházat viselése. A hőség ugyanis még az egészséges szervezet számára is rendkívül megterhelő, a kisgyermekek, idősek és szív-ér rendszeri betegségekben szenvedők pedig különösen kíméljék magukat!

Aki tudja, csillapítsa szomját, hűsítse magát!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A tüzek megelőzése érdekében senki ne dobjon el cigarettacsikket, mivel a kánikulában a száraz növényzet pillanatok alatt lángra kap, és hatalmas pusztításokat okoz. A hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követve a tiszti főorvos ajánlást tett az áram- és vízellátás zavartalan fenntartására és a programozott karbantartások elhalasztására. Az illetékesek kérik, aki teheti, naponta több órát töltsön el légkondicionálóval ellátott helyiségben, melyek listája az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhető.

Kérték az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, valamint az emberi élet védelmében óvintézkedések megtételét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Ezenkívül szerda reggel 8 órától ugyancsak péntek estig speciális eljárásrendet igénylő vörös kód van életben. Ezt akkor rendeli el s hirdeti ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára, amikor a napi átlagos középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. Fülöp Attila közölte: speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első. A vörös kód célja ugyanis az – tudtuk meg a többi között az MTI-től –, hogy felhívja a társadalom figyelmét a segítségnyújtásra, a hőség miatt bajba jutottak védelmére. A szociális intézmények ebben az esetben kötelesek befogadni a hajléktalan embereket. S noha a hajléktalanellátás alapvetően az önkormányzat feladata – emelték ki –, szerdán újabb, 360 millió forint összegű pályázatot hirdettek meg a velük, az ő megsegítésükkel foglalkozó civil szervezetek számára.

Katasztrófavédelmi Igazgatóság közzétette azoknak a helyeknek listáját, amelyek klimatizáltak és ott bárki betérhet hűsölni a hőségriadó idején. Ezt ide kattintva tudják elolvasni.

https://www.youtube.com/embed/EegI-3lu9aE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!