Frissen Fejérből

2021.06.24. 11:30

Tetőző hőség! – Mire figyeljünk és mikor mérséklődik a meleg?

Csütörtökön van az év eddigi legmelegebb napja! A forróság több veszélyt is hordoz magában.

feol.hu

Tetőzik a meleg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi videójában arra figyelmeztet, hogy csütörtökön eléri a csúcspontját az idei év első hőhulláma. Napközben sok napsütésre számíthatunk, a délutáni órákra 33 és 39 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére harmadfokú, míg Fejér megyére másodfokú hőségriasztást adtak ki. A napi középhőmérséklet az ország döntő részén csütörtökön is meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot. A mai időjárásról szóló cikkünket IDE kattintva tudja elolvasni.

Nagy a leégés veszélye

Az idő abszolút alkalmas a strandolásra, a Balaton Siófoknál jelenleg 27, a Velencei-tó Agárdnál 27,5 fokos. Nem árt azonban az elővigyázatosság, az UV-B sugárzás megyénkben is túlhaladhatja az extrémnek számító 8-as szintet, 8,4-es maximumot jósolnak – mutatja a honlapjuk.

Fotó: OMSZ

Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, inkább keressük az árnyékot. Viseljünk könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruhát és széles karimájú kalapot, használjunk lehetőség szerint napernyőt. Ne feledkezzünk meg a fényvédő krémről sem!

Vizet osztanak a hőségben

Cser-Palkovics András polgármester mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egymásra, kiemelten a környezetükben élő idős emberekre. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Amint arról Székesfehérvár város hivatalos közösségi oldalán olvashatunk, a város a hőhullám hatásainak csökkentése érdekében az alábbi intézkedéseket teszi:

Vízosztás 11.00 és 17.00 óra közötti időtartamban az alábbi helyeken:

  • Városház tér
  • Piac tér (McDonald’s melletti terület)
  • Fő utca (Magyar Király Szálló előtti rész)
  • Reggel hét órától az esti órákig a tűzcsapokra ivásra alkalmas szerkezetek felszerelése:

  • Béke tér, Vasútállomás (autóbuszkijáratnál)
  • Prohászka O. utca – Kaszap I. utca sarok
  • Petőfi S. utca – Kossuth L. utca sarok
  • Várkörút – Watthay utca sarok (Brunszvik óvodánál)
  • Piac tér – Liszt F. utca sarok
  • A bárki által igénybe vehető klimatizált, illetőleg hűvös helyiségek:

  • Alba Plaza, (minden nap nyitva tartási időben, szombat: 07.00-23.00, vasárnap: 07.00-21.00, hétfő-kedd: 07.00-21.00)
  • Autóbusz-pályaudvar váróterem,
  • Fehér Palota (minden nap nyitva tartási időben, hétfőtől vasárnapig 06.00-22.00)
  • Városháza Díszterme (szombaton: 12.00-18.00, vasárnap: 12.00-18.00)
  • A fentiek mellett a városvezető kéri a munkáltatókat, hogy a munkavállalók hőterhelésének csökkentése érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg.

    Tűzgyújtási tilalom van érvényben

    Az egész ország területén tűzgyújtási tilalom van érvényben – mutatja a katasztrófavédelem térképe. Fokozott tűzveszély idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

    Fotó: erdotuz.hu

     

    Pénteken már jön a hidegfront

    Péntektől lassú ütemben mérséklődni kezd a meleg, egy északnyugat felől érkező hidegfrontnak köszönhetően. Először csak az ország ezen felén várható enyhülés, majd szombatra már hazánk nagy részén is megszűnik a hőség. Pénteken és szombaton is számíthatunk felfrissülést hozó záporokra, zivatarokra. Jelentőst lehűlést azonban nem hoznak, a következő napokban várhatóan 30 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

    Kapcsolódó tartalmak:

    https://www.feol.hu/allatvilag/kutyameleg-lesz-a-nyaron-igy-ovjuk-meg-kedvenceinket-hogy-ne-tortenjen-baj-5011726/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!