összefoglaló

2020.02.05. 09:50

Jött, látott és mindent borított a viharos szél kedden Fejérben

Zivatar miatt elsőfokú, széllökések miatt másodfokú viharjelzést adott ki Fejér megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra.

Katasztrófavédelem, police.hu, met.hu, feol.hu

Forrás: police.hu

Kedd

A viharos szél kedden csapott le Fejér megyére, felborult gépjárművet, leszakadt felsővezetéket hagyva maga után. Az M7-es autópályán is okozott fennakadásokat. Baracska térségében a 33-as kilométerszelvénynél egy teherautó üres pótkocsija dőlt meg, korlátozva ezzel az autópálya forgalmát. Személyi sérülés, közlekedési baleset szerencsére nem történt.

Olvasónk is megörökítette a sötét fellegeket

https://www.feol.hu/idojaras/helyi-idojaras/igy-erkezett-meg-a-vihar-kedden-fejer-megyebe-3534174/

A tűzoltókat is bőven ellátta feladattal

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, hogy Fejér megye szerte több mint hetven helyszínen szüntették meg az erős szél okozta balesetveszélyt a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók február 4-én.

Fenyő dőlt a háztetőre Kisfaludon
Fotó: katasztrófavédelem

A beavatkozások felénél az utakra dőlt, és a földből félig kifordult, épületeket veszélyeztető fákat, leszakadt ágakat motoros láncfűrésszel darabolták fel a tűzoltók. Tácon és Válban az általános iskola, Bicskén a művelődési ház tetőszerkezetének lemezfedését bontotta meg kis mértékben a szél. Polgárdiban az idősek otthona tetején igazították meg a meglazult cserepeket a város önkormányzati tűzoltói. Bodajkon a vihar egy társasház tetőszerkezetét nyolc négyzetméteren gerendástól tépte le, amely egy parkoló személygépkocsira zuhant. A helyi önkéntes és a móri önkormányzati tűzoltók a padlástérnél a meglazult tetődarabokat szedték le.

Leszakadt faág Dunaújvárosban Fotó: katasztrófavédelem

Az erős szél a közlekedésre is hatással van

Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel a balesetmentes közlekedési érdekében az alábbi tanácsokat adja:

  • Viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot!
  • Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja!
  • A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve!
  • Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!
  • Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére!
  • A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot!

  • Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentse a sebességét!

  • Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek!
  • Erre számíthatunk a szerdai napon

    Szerdán továbbra is marad a másodfokú riasztás erős szél veszélye miatt. Az északi, északnyugati szél sokfelé viharossá válik, a reggeli, délelőtti óráktól tovább eőrsödik. A legerősebb széllökések elérik a 70-95 km/h-t, de a déli, délutáni órákban a Dunántúl nyugati felén 100 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat. A szél csütörtökre virradó éjszaka veszít erejéből – tájékoztat az OMSZ.

     

    Vezető képünk illusztráció!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!