Ingatlan

2017.09.21. 07:30

Fejér megyében több, mint nyolcévnyi átlagjövedelem kell a saját lakáshoz

FMH-INFORMÁCIÓ Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson.

FMH

Saját lakásba költözni sokaknak csak álom

Forrás: Shutterstock

Hiába növekednek a nettó átlagjövedelmek, továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal. Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárláshoz átlagosan 20 millió forint kellett. Tehát, ha a hivatalos átlagos nettó jövedelemmel számolunk, kiderül: megvásárláshoz 7,8 év kellett. Ez az idő 2014-ben 6,8 év volt, mert a jövedelmek 20 százalékkal a lakásárak viszont 40 százalékkal emelkedtek. Ez derül ki abból a friss felmérésből, amit Magyarország vezető ingatlankeresési portálja készített.

Az országon belüli népmozgás a keleti országrészből nyugat felé mutat, hiszen az emberek a magasabb jövedelem reményében változtatnak lakóhelyükön. Az elemzésből kiderül, hogy – kizárólag az ingatlanárak és a jövedelem viszonylatát vizsgálva – nem feltétlenül éri meg a magasabb keresettel kecsegető országrészbe költözni, tekintve, hogy ott a lakásárak is jóval magasabbak, így nem biztos, hogy rövidebb idő alatt lehet saját ingatlanhoz jutni.

Saját lakásba költözni sokaknak csak álom
Forrás: Shutterstock

Miközben Nógrád és Tolna megyékben 4-6 év elegendő az ingatlanvásárláshoz a területi jövedelmekkel kalkulálva, addig Fehérváron 8,4 év, Budapesten 12 év, Veszprémben pedig 13,5 év kell ehhez.

Akad olyan megye is, ahol 2015-höz képest a jövedelmek jobban növekedtek, mint az ingatlanárak, így például Bács-Kiskun megyében 2015-ben még 10,6 év kellett ahhoz, hogy valaki ingatlant tudjon vásárolni, addig 2017-ben már csak 9,1 év. A területi különbségekre világít rá az a perspektíva is, hogy az azonos jövedelmi szint mellett hány év szükséges a lakásvásárláshoz az egyes országrészekben. Tolna, Heves és Pest megyében például a havi nettó átlagkereset 180 ezer forint körül mozog, ehhez képest a lakásvásárláshoz szükséges idő Pest megyében nagyjából 10,5 év, Heves megyében 6,5 év, Tolnában pedig 6 év.


Az infografika azt mutatja, hogy a nettó jövedelemből hány évre volt illetve van szükség egy 75 négyzetméteres ingatlan vásárlásához 2015-ben és 2017-ben
Forrás: KSH, Otthoncentrum

Mester Nándor, az ingatlanportál szakértője szerint a CSOK és a kedvező hitelkörnyezet sokat segíthet. A lakásszerzési idő csökkenhet, ha 3-5 éven belül valóban elkészül a tervezett 30-50 ezer új lakás, s a nettó jövedelmek évi 15-20 százalékkal emelkednek. Fontos, hogy tovább csökkenjenek a hitelkamatok, s az állam újabb ösztönzőket vezessen be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában