Munkaerőpiaci kereslet

2018.02.17. 08:30

Fórumot tartottak a szakképzési és felnőttképzési törvények változásairól

A szakképzési és felnőttképzési törvény változásairól tartottak tájékoztató fórumot péntek délelőtt a Gazdaság Házában.

Borsányi Bea

Számos érdeklődő vett részt a fórumon

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fórumon gazdálkodó szervezetek, kis-, és középvállalatok, nagyvállalatok, felnőttképzők, középfokú oktatási intézmények képviselői és szakértők vettek részt. A mintegy félszáz érdeklődőnek a Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesületének elnöke, Palotás József beszélt a szakképzést és a felnőttképzést érintő jogszabályok változásáról, valamint azok gyakorlati alkalmazásáról. A módosítás összesen hét törvényt érint.

- A bekövetkezett változások célja, hogy a munkaerőpiaci kereslethez közelebb kerülhessen a képzések tartalma és kimenete. A felnőttképzésben rugalmasabb lesz a munkáltatói képzés, ami azt jelenti, hogy harminc óráig bármilyen tartalommal lehet folytatni képzéseket. Ezzel párhuzamosan átjárhatóbbá vált az OKJ-s és a nem OKJ-s szakmai képzés, mert bizonyos tartalmak és vizsgaelemek beszámíthatóvá váltak. Ez azt jelenti, ha valaki nem az Országos Képzési Jegyzék keretein belül kezdte meg a tanulmányait, ám később meggondolja magát, akkor nem kell elölről kezdenie a tanfolyamot – mondta el lapunknak Palotás József.

Számos érdeklődő vett részt a fórumon
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Hozzátette, a munkáltató érdeke, hogy minél rugalmasabban és egyszerűbben jusson szakképzett munkaerőhöz. Ugyanakkor a munkavállaló érdeke az, hogy minél hamarabb felkészüljön a munkába állásra. A cél természetesen az, hogy találkozzon a kereslet és a kínálat. Az átképzés, és a szakmai képzés akár több ezer embert is érinthet egy év folyamán Fejér megyében, ahol egyébként jók a foglalkoztatottsági mutatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában