használt lakáshoz is kedvezmény

2019.05.15. 07:15

Fejér megyében összesen 57 település érintett a falusi csokban

A falusi csok – a Magyar Közlönyben most megjelent kormányrendelet részletei szerint – július 1-jétől lép életbe, a vonatkozó kérelmeket pedig 2022. június 30-ig lehet benyújtani.

Szanyi-Nagy Judit

A támogatás többfajta korszerűsítésre is felvehető; igény esetén állami kamattámogatású hitel is kapható Fotó: Shutterstock

Fejér megyében összesen 57 település – köztük például Adony, Balinka, Bodajk, Daruszentmiklós, Füle, Kincsesbánya, Mátyásdomb, Óbarok, Sárszentágota, Tabajd és Vértesacsa – érintett a falusi csokban, a részletes lista a Magyar Közlöny honlapján érhető el.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) Magyarország területén használt lakás vásárlásánál, meglévő lakás bővítésénél, valamint tanya, birtokközpont vagy úgynevezett „preferált kistelepülés” területén vehető igénybe. A kormányrendelet részletei alapján a kedvezményt személyenként egyszer lehet igényelni. A falusi csok keretében akkor vásárolható használt lakás, ha a támogatandó személy ugyanabban a kérelemben a lakás korszerűsítését vagy bővítését (netán a kettőt együtt) is igényli. Ekkor egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint, három vagy annál több gyermek esetén pedig legfeljebb 10 millió forint érkezhet a családhoz. Feltétel, hogy a csokból lakásvásárlásra fordított összeg nem haladhatja meg a kapott támogatás 50 százalékát! A maradék pénzt korszerűsítésre, bővítésre kell fordítani.

A támogatás többfajta korszerűsítésre is felvehető; igény esetén
állami kamattámogatású hitel is kapható Fotó: Shutterstock

Ha ezeket a munkálatokat az igénylő nem teljesíti, a folyósított csokot (beleértve a lakásvásárlásra számított összeget is) a folyósítás napjától számított késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni.

A másik lehetőség a falusi csok keretében a már meglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítése. (Mindez akkor is igényelhető, ha a kérelem benyújtását megelőzően a „pályázó” a vásárláskor korábban általános csokot vett igénybe.) Ez esetben a kedvezmény egy gyermek esetén 300 ezer forint, két gyermek esetén 1,3 millió forint, három vagy annál több gyermek esetén pedig legfeljebb 5 millió forint. Bárhogy is döntenek a pályázók, a visszaélések elkerülése érdekében erkölcsi bizonyítványra, legalább egyéves (házastársak, élettársak esetén kétéves) biztosítási igazolásra, illetve tanulók esetén nappali jogviszony-igazolásra is szükségük lesz a kérelmezéshez.

A korszerűsítési munkák (melyek közül több is támogatott) többek között a tetőcserét, a kéményépítést és a közműszolgáltatás bevezetését foglalják magukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában