Alkalmazkodott a beszűkült piaci környezethez a Masterplast

2024.03.03. 11:00

Sárszentmihály: felkészülten várják a következő konjunktúra időszak beköszöntét

A múlt év utolsó negyedévében továbbra is kedvezőtlen makrogazdasági és recesszív iparági környezetben kellett helytállnia a legnagyobb magyar építőanyag gyártónak. Az év utolsó három hónapjában a sárszentmihályi Masterplast operatív működési eredménye, három egymást követő negatív negyedév után tért vissza a pozitív tartományba, ami az év közben sikeresen véghezvitt alkalmazkodási folyamatnak volt köszönhető.

V. Varga József

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke

Fotó: Masterplast (Archív)

Amint megtudtuk: a 2023-as évben a vállalat operatív működési eredménye a korábban közölteknek megfelelően veszteséggel zárult, ám a Masterplast vezetése optimista a folytatást illetően. A társaság a szűkebb piaci körülmények között is képessé vált az eredményes működésre, fejlesztési beruházásaira támaszkodva pedig felkészülten várja a következő konjunktúra ciklus kezdetét.

– Nehéz időszakon vagyunk túl, de minden adott ahhoz, hogy 2024-ben visszatérjünk az eredményes működéshez. A vállalat finanszírozása stabil, alkalmazkodtunk a szűkebb piaci környezethez, a szervezetünk és az energiagazdálkodásunk sokkal hatékonyabb lett, a gyártást a kereslethez igazítottuk, a magas árú készletek kifutottak, a költségeink lecsökkentek, ezért innentől a lecsökkent kereslet mellett is képesek vagyunk a pozitív eredménytermelésre – mondta el lapunknak Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

– A piaci hangulat sokkal jobb lehet 2024-ben, a várható kamatcsökkentések elhozhatják a beruházási aktivitás újra indulását Európában, miközben a vevői készletek teljesen leapadtak, mostantól mindenkinek vásárolnia kell. Mindemellett az Európai Unió REPowerEU tervének és a Fit for 55% intézkedési csomagjának ismeretében a középtávú üzleti kilátásaink is pozitívak, de az épületek energiakorszerűsítését célzó programok 2024-es elindulására a tervek feletti pozitív lehetőségként tekintünk.

– A következő konjunktúra időszak beköszöntét felkészülten várjuk, közben a növekedés alapját adó gyártási beruházásainkat megvalósítjuk, és a digitalizációs projektjeinkkel modernizáljuk a vállalat operatív működését. A frissített stratégiát és tervszámokat a májusi 14-ei befektetői tájékoztató alkalmával ismertetjük a részvényesekkel – tette hozzá Tibor Dávid.

A múlt évben a magas kamatszintek és az infláció, valamint a piaci szereplők kiváró magatartása általános keresletcsökkenést okozott az építőiparban Európa-szerte, és ez a trend jellemezte az év végi időszak piaci hangulatát is. Az év végére a kereskedői készletszinteket leépítették, a fogyasztói bizalom

alacsonyan maradt, folytatódott a csökkenés a hitel- és a lakáspiacon, míg az új beruházások terén nagyrészt a kivárás volt jellemző.

A sárszentmihályi székhelyű társaság árbevétele az utolsó negyedévben 16 százalékkal esett vissza a bázishoz viszonyítva, de a negatív környezet ellenére az egyedi tételek nélkül számolt negyedéves EBITDA eredménye a már korábban előre jelzett pozitív tartományban zárt. A pozitív fordulat az év során véghezvitt intézkedések hatásának köszönhető. A korábban magasabb áron beszerzett készletek kifutottak, megtörtént a munkatársi létszám és a készletszint optimalizálása, a gyártóegységek az utolsó negyedévben már eredményesen működtek. Átalakult a vállalat és a vezetőség irányítási struktúrája, és mindezek a hatások összességében pozitív fordulatot hoztak.

 

A társaság közlése szerint a Masterplast sikeresen alkalmazkodott a szűkebb piaci környezethez, és megteremtette az eredményes működés feltételeit.

 

A költségcsökkentési és hatékonyságnövelési intézkedések kivitelezésén túl a vállalat fókusza a termelési és technológia fejlesztési beruházásainak megvalósítására irányult. Jelentősen javult az energiahatékonyság, és az év záróidőszakában két újabb gyártóegység jutott el a piaci kibocsátás küszöbére.

Szabadkán, az XPS gyárban és az olaszországi EPS gyárban is lezajlott a tesztgyártás és a próbaüzem. Jelenleg a technológia finomhangolása zajlik, 2024 első negyedévében a piaci igényekhez mérten indulhat el a termelés a két új hőszigetelőanyag gyárban.

Tovább erősíti a Masterplast kilátásait az egyre nagyobb figyelmet kapó moduláris épületelemgyártó üzletág. A Masterplast Modulhouse – a korábbi sikeres irodaház projektjeit követően – immár megkezdte első lakóház építési projektjét. A technológia jövője környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve is ígéretes, ugyanis az épületek gyári körülmények között történő legyártása kiküszöböli a helyszíni hulladékképződést.

A társbefektetőkkel közösen elindított kőzet- és üveggyapot gyártási projektek is a tervek szerint haladnak, 2025-ben mindkét gyárban elindulhat az üzemszerű termelés. A társaság egészségügyi szegmense a kapacitásait illetően szintén készen áll egy jelentős kiugrásra, ez a potenciál további árbevételt és profitot jelent az elvárásokhoz képest.

FENNTARTHATÓ ÉS ENERGIAHATÉKONY

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a legnagyobb magyar tulajdoni hátterű hőszigetelőanyag gyártóvállalat, a társaság árbevétele 2022-ben 201,8 millió euró volt. A társaság a kelet-közép-európai régió 10 országában saját leányvállalataival biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet, és export tevékenysége révén az európai országok többségében forgalmazza termékeit. Tevékenységével hozzájárul az

épületek energiafogyasztásának és széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez, a fenntartható-energiahatékony épületállomány létrejöttéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában