Meglátogattuk Pákozdon a dél-koreai üzemet

2024.03.12. 11:30

Nem gyártanak akkumulátort a Velencei-tó mellett! (galéria, videó)

Az akkumulátorgyárak ügye mélységesen át van politizálva, ma már ehhez is mindenki ért, akár a gyermekvédelemhez, az ukrajnai háborúhoz, vagy éppen Szoboszlai futballkarrierjéhez. A környezetvédelem köntösébe bújt politikai propagandisták olyan lelkesen támadják ezeket a beruházásokat, hogy sokan sajnos készpénznek vesznek minden ezzel kapcsolatos hisztériakeltést.

Tihanyi Tamás

Mindössze néhány centis műanyag alkatrészekről van szó, igaz, azokból elég sokféle változatot készítenek, de nem hatalmas akkumulátorokat. A FEOL tudósítóját Kardos Ádám polgármester is elkísérte az üzemcsarnokba

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kicsiben ez történt meg a Fejér vármegyei Pákozdon is, ahol a település Székesfehérvár felé eső oldalán működő dél-koreai cég tevékenységével kapcsolatban már évekkel ezelőtt az a szóbeszéd terjedt el, hogy az üzemcsarnokban hatalmas alapozás folyik, az érkező berendezések pedig dübörögve zakatolnak majd, felborítva ezzel a közeli Pipacsos lakóparkban élők nyugalmát. Semmi ilyesmi nem történt, erről korábban is írtunk. Legutóbb pedig arról értesült Kardos Ádám polgármester, hogy sokan arról beszélnek: akkumulátorokat gyártanak a nagyközségben.

– Amikor a cég megvásárolta a pákozdi telephelyet és megkerestek bennünket, akkor az önkormányzat nevében mi részletesen tájékozódtunk, de a lakosokhoz nem feltétlenül jutott el minden információ hitelesen. Ezért érzem fontosnak a valóság bemutatását – mondta Kardos Ádám polgármester. – A szóbeszéddel ellentétben az a tény, hogy mindössze néhány centis műanyag alkatrészekről van szó, igaz, azokból elég sokféle változatot készítenek, de nem hatalmas akkumulátorokat. Korábban felmerült, hogy a telephely helyszínén legyen egy körülbelül háromszáz főt befogadni képes munkásszálló, erről is beszéltek a községben. Akkor ez téma volt az önkormányzatnál, a testület tárgyalt róla, de aztán a cég másként döntött, a munkások inkább a környező településeken bérelt kisebb otthonokban, valamint néhányan Pákozdon laknak. 

A Taewoong Precision Hungary Kft. saját költségén építtette meg a közeli autóbuszvárót és alakíttat majd ki egy gyalogátkelőhelyet is
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az látszott kézenfekvőnek, ha személyesen győződünk meg a valóságról, ezért a FEOL a településvezetővel együtt minap meglátogatta a dél-koreai érdekeltségű Taewoong Precision Hungary Kft.-t. Alapvetően ők elektromos autók akkumulátoraihoz gyártanak – csupán néhány centiméteres, műanyag – védőpaneleket. A koreai tulajdonosok 2017 májusában hozták Magyarországra a vállalkozást és nyitották meg az első gyárat Tatán. Jeong Hoejung igazgató a 2022-es év elején csatlakozott a magyarországi csapathoz, két éve áprilisban Pákozdon már az ő irányítása mellett kezdődött meg a munka. Azóta Tatán már megszűnt az üzem, a termelés hangsúlya maradt a kedvezőbb elhelyezkedésű Pákozdon – és a thaiföldi, valamint a két dél-koreai üzemben. Jeong Hoejung igazgató és a felesége egyébként remekül és otthon érzik magukat Magyarországon, a Velencei-tó szomszédságában lévő Pákozdon, ahol az üzemcsarnoktól csupán néhány száz méterre saját házat vásároltak.   

Zsebők Anikó HR-asszisztens elmondta: kétszer tizenkét órás műszakban dolgoznak a pákozdi üzemben, ahonnan közúton három másik magyarországi vállalathoz szállítják termékeiket.

– Elektromos autók akkumulátoraihoz gyártunk védőpaneleket, más közünk nincs az akkumulátorokhoz – ismételte meg Zsebők Anikó is. – A munkások jelenlegi létszáma négyszáz felett van, ez legfeljebb ötszázig bővül majd a jövőben. A munkavállalókat, többségükben magyarokat, ukránokat és szerbeket, sokkal kisebb részben pedig távol-keletieket, többnyire, de nem kizárólagosan munkaerőközvetítő cégeken keresztül alkalmazzuk. Ők intézik az albérleteket is, nem mi szállásoljuk el a dolgozókat. De saját buszjáratokat üzemeltetünk annak érdekében, hogy ne terheljük a lakosságot, a kritikus időpontokban ne legyenek túlzsúfoltak a helyi járatos autóbuszok. 

Elektromos autók akkumulátoraihoz gyártanak védőpaneleket, más közünk nincs az akkumulátorokhoz
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kardos Ádám fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy ez a megoldás is a koreai cég és az önkormányzat kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésével született meg. A polgármester hozzátette, a Taewoong Precision Hungary Kft. saját költségén építtette meg a közeli autóbuszvárót és alakíttat majd ki egy gyalogátkelőhelyet is.

Hármasban megnéztük az üzemet. A csarnok tiszta és világos volt, a robotgépek halkan duruzsoltak, a kijelzők színesen világítottak. Nem vagyok mérnök és persze nem értek ahhoz, ami ott történik, de azt láttam, hogy a végtermék nagyjából akkora, mint az ujjam. Engedéllyel besöpörtem néhányat a zsebembe a későbbi kételkedők meggyőzéséért, fényképeztem és még videófelvételt is készítettem. Nem, nem gyártanak akkumulátorokat a Velencei-tó szomszédságában, ez a lufi kidurrant, ebből már nem lehet rosszindulatú és félrevezető kampánytémát csinálni. Reméljük, legalábbis.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában