Lista, amin nem jó szerepelni

2024.01.18. 20:00

Fejér legnagyobb adósai - a feketelista nyilvános

Az adóhatóság feketelistáján szerepelni kellemetlen, mégpedig azért, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai nyilvánosak. Fejér vármegye adózói azonban viszonylag jogkövetők, ugyanis kevesen szerepelnek ezeken a listákon. Az idei évtől azonban a közzétételben is változás várható.

S. Töttő Rita

Fotó: Shutterstock

Sárkeresztúri fuvarozó társaság, székesfehérvári élelmiszeripari vállalkozás és befektetési tanácsadó cég, dunaújvárosi energetikai cég és épületgépészeti társaság, velencei távközlési társaság is szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) céges adóslistáján. Ezek a társaságok több mint 100 millió forint adóval tartoznak.

Magánszemélyekről is vezet hasonló „feketelistát” a NAV, azzal a különbséggel, hogy ebben a 10 millió felett tartozók kaptak helyet. A 2023-as év utolsó negyedéves listája több szempontból is izgalmas, de elsősorban azért, mert a következő negyedéves frissítésből már szignifikáns, a beazonosíthatóságot segítő - adatok fognak hiányozni. 2024. január 1-jei változás ugyanis, hogy magánszemélyeknél 10 millió helyett 100 millió forint feletti (mint a jogi személyeknél) adóhiánynál és kizárólag vállalkozási tevékenység folytatásakor szerepelhetnek a listán. További változás, hogy a magánszemélyek lakcíme már nem jelenik meg a listán.

De most még látni: többek között gárdonyi, enyingi, ercsi, székesfehérvári, baracskai, pákozdi, ráckeresztúri, vértesacsai, ozorai, lepsényi, adonyi, csákvári, móri, pátkai, cecei, pusztavámi, perkátai, bakonycsernyei és dunaújvárosi személyek is szerepelnek benne.

Ahogy a feol.hu kérdésére a NAV-nál elmondták, számos külföldi országban úgymond szankcióként alkalmazzák a nagy összegű, illetve tartósan hátralékos adósok nevének közzétételét. Amellett, hogy a közzététel egyfajta negatív értékítéletet jelent, részben a gazdasági élet nagyobb biztonságát is szolgálja. A rendelkezés érinti ugyan az adózók személyiségi jogait, de ez nem lépi túl a cél eléréséhez szükséges mértéket – hangsúlyozta válaszában az adóhatóság. Mivel az ügyek sok esetben nem zárulnak le az adóigazgatási eljárással - hanem közigazgatási perrel folytatódnak -, a közzététel, vagyis a „feketelistázás” csak akkor alkalmazható, ha – eredménytelenül – telt le a keresetindításra nyitva álló határidő, illetve ha jogerős bírósági ítélet van mögötte.

A NAV egyébként hivatalos honlapján minden naptári negyedévet követő 30 napon belül köteles az adózók adatainak közzétételére, és csak a törvényben felsorolt adatokat lehet közölni – vagyis hamarosan várhatjuk a következő listát. Nem nagy meglepetésre, le lehet azonban kerülni erről a listáról – nyolc napon belül -, mégpedig úgy, ha az adózó a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló, a NAV-nál nyilvántartott adótartozását hiánytalanul megfizeti.

A kérdés azonban felmerül: a nyilvánossá tétel mellett a listákon szereplők milyen szankciókra számíthatnak? Nos, az adóhatóság úgy véli, már maga a listán szereplés, illetve annak nyilvános közzététele önmagában is egyfajta szankciós jellegű intézkedés. Mindemellett bekerülnek a listán szereplők a „kockázatos” adózók körébe is.

Fejér adózói, a NAV nyilvános listája alapján összességében viszonylag jogkövetőek. Erre enged következtetni a tény, mely szerint a nyilvános listákon szereplő adózók mindössze 3 százaléka Fejér vármegyei székhelyű. A hátralékosok számában pedig Fejér vármegye országos viszonylatban a középmezőnyben található. A 2023. december 31-i állapot szerint a Fejér vármegyei adózók tartozása az országos hátralék összegének mindössze 2 százalékát tette ki, ami 2022-höz képest ötödével csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában