Felhívás

2023.12.15. 12:00

Fontos eltérésekre hívja fel a figyelmet a NAV

Sztornószámlák miatti eltérésekre figyelmeztet a NAV, sokaknál okozhat problémát az, hogy helytelenül szerepelnek az áfabevallásban.

Feol.hu

Fotó: Illusztráció

Tipikus hibának számít, hogy a számlabefogadók a sztornózott számlák miatt keletkező, fizetendő adót nem veszik figyelembe, de az is sokaknál okoz problémát, hogy az ilyen sztornószámlák helytelenül szerepelnek az áfabevallásban – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mint részletesen kifejtették a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságán az Online Számla rendszer adatai alapján választották ki azokat az adózókat, akiknek egy adott hónapban sztornószámlát vagy módosító számlát állítottak ki, de az nem szerepelt bevallásukban, sőt az eredeti, érvénytelenített számla adótartalmát levonásba helyezték. A NAV észrevétele után tájékoztatta az érintetteket és a nyilvántartásaik felülvizsgálatát kérték, de a legtöbben visszajelzés nélkül helyesbítettek, illetve módosították áfabevallásukat, míg mások a NAV-val egyeztetve javították a hibát. Ennek nyomán öt adózó összesen 12 millió forint kötelezettségnövekedést vallott be.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában