Az EU legerősebb piacain fejleszt a magyar gyártó

2023.11.28. 21:00

Olaszországban indít gyártást a sárszentmihályi székhelyű Masterplast

A múlt hónapban, Németországban átadott beruházást követően, most az Olaszországban létesített új polisztirol hőszigetelőanyag gyártó üzemét adta át a Masterplast. A sárszentmihályi székhelyű vállalat így már öt országban folytat gyártási tevékenységet, és az utóbbi két év fejlesztései révén megháromszorozta a hőszigetelőanyag gyártási kapacitását.

V. Varga József

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke (b), Andrea Magnani, a Masterplast Italia Kft. igazgatója és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az új üzem jelképes kulcsával

Fotó: Masterplast

A társaság az európai piacok fellendülését prognosztizálja az Európai Unió energiahatékonysági célkitűzései és karbonkibocsátáshoz kapcsolódó regulációs intézkedései nyomán, és intenzív beruházási stratégiát folytat a műanyag és ásványi alapú hőszigetelőanyagok gyártása terén is.

– Az épületek energiafogyasztásának mérséklése az egyik legfontosabb eleme a zöld átállásnak, hiszen a legtisztább és legolcsóbb energia az, amit nem pazarolunk el. Az Európai Unió energiapolitikai és karbonsemlegességi céljainak megvalósításánál is fontos elem az épületek energetikai korszerűsítése, ami a REPowerEU és a „Fit for 55” programokban is jelentős szerepet kap. Az évtized közepére jelentős kapacitásokkal rendelkezünk majd a műanyag és ásványi alapú hőszigetelőanyagok gyártásában egyaránt, ami biztosítja számunkra a piaci pozícióink erősítését – mondta el lapunknak Tibor Dávid, a cégcsoport elnöke.

A Masterplast előrejelzése szerint a teljes kapacitás értékesítése esetén a gyár évi 15 millió eurós többlet árbevételt hozhat a vállalat számára. Az elmúlt években Olaszországban erőteljesen bővült a piac, köszönhetően a „Superbonus” hőszigetelési programnak, amely jelentős keresletet generált a szigetelési rendszerek iránt. A társaság a továbbiakban is élénk keresletet vár az olasz piacon, figyelembe véve, hogy az ország épületállományának jelentős része szigeteletlen és alacsony energiahatékonyságú.

Amint megtudtuk: a cégcsoport legújabb gyártóüzemét Észak-Olaszországban, a Reggio Emilia megyében található Calerno városában létesítette, ahol egy meglévő ipari létesítménybe telepítették a gyártástechnológiát. A zöldmezős beruházás építési igényének kiváltásával mérséklődött a beruházási költség, továbbá a fejlesztés időigénye is csökkent. Az alkalmazott technológia jól skálázható, ami segíti a hatékony működtetést és a gyors alkalmazkodást a változó piaci igényekhez. A projekt értéke mintegy 3 millió euró, a fejlesztés finanszírozását a vállalat saját forrásaira alapozva és a helyi beruházás-ösztönzési támogatási lehetőségeket igénybe véve valósította meg. Az olasz leányvállalat piaci tevékenysége elsősorban a saját gyártású hőszigetelő termékek kereskedelmére fókuszál, amit a hatékony értékesítési és logisztikai rendszer felépítése is támogat.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a legnagyobb magyar tulajdoni hátterű hőszigetelőanyag gyártóvállalat, a társaság árbevétele 2022-ben 201,8 millió euró volt. A társaság a kelet-közép-európai régió 10 országban saját leányvállalataival biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet, és export tevékenysége révén az európai országok többségében forgalmazza termékeit. Tevékenységével hozzájárul az épületek energiafogyasztásának és széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez, a fenntartható, energiahatékony épületállomány létrejöttéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában