Frissen Fejérből

2023.11.07. 18:45

Mutatjuk, mely Fejér megyei gyárakba "szökhetnek be" ingyen!

Egyedi ajándékdíszek készítése lézervágó géppel, legyártott és komplett, összeszerelt daruk megtekintése, valamint 3D nyomtató használatát igénylő technológiák megismerése. Ilyen, és ehhez hasonló gyári folyamatokkal találkozhatnak a Modern gyárak éjszakáján Fejér megyében.

Szanyi-Nagy Judit

A DaruSín Kft. 2022-ben és most is részt vesz a Modern gyárak éjszakája országos programon

Fotó: Archív (Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap)

Az országos program keretében november 10-én, pénteken este nyitnak ki a vármegyei üzemek a nagy nyilvánosság számára. Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) a sorban hetedjére szervezi meg a programot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) égisze alatt. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet azokra a hazai gyárakra és üzemekre, amelyek képesek az innováció, a kutatás-fejlesztés, a szervezetfejlesztés és a menedzsment területén világszínvonalú eredményeket elérni – írják a program honlapján.

Így az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az országban tevékenykedő, kiemelkedő minőséget kínáló üzemekkel: online és "offline" egyaránt. A Modern gyárak éjszakája honlapján olvasható információk szerint tavaly országszerte 73 gyár csatlakozott a megmozduláshoz, ebből összesen 49 esetében személyes gyárbejárás ("offline"), illetve 34 esetben online bemutatás során engedtek betekintést a kulisszák mögé.

Fejér megyében Dunaújvárosban, Kőszárhegyen és Székesfehérváron várják nyitott kapukkal és érdekes programokkal az érdeklődőket. Ám mielőtt ezeket részleteznénk, felhívjuk a figyelmet: a személyes látogatás minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött, s bár az üzemek több időpontot is biztosítanak, egyes helyek már most beteltek. Érdemes tehát időben jelentkezni, melyet a https://www.moderngyarakejszakaja.hu/hu/esemenyek felületen keresztül tehetnek meg.

  • Dunaújváros, DaruSín Kft.

A cég 16.00 órakor biztosít először és 18.30 órakor biztosít utoljára gyárlátogatási időpontot november 10-én. Az ismertető szerint "a Darusín Kft. telephelyén komplett darugyártás folyik, ahol megtekinthetők a legyártott és komplett összeszerelt híddaruk. A gyártóüzemekben kerülnek legyártásra a daruk acélszerkezeti elemei, és villamos vezérlésük, valamint az egyedi daruk forgácsolt alkatrészei is. A szereldében kerülnek összeszerelésre a daruk, és itt történnek meg a tesztek is." Ezúttal a darusín gyártási folyamataival ismerkedhetnek meg személyesen – kizárólag hosszú, zárt ruhában.

  • Dunaújváros, ÉPDUFERR Nyrt.

Pénteken 16.00 és 20.00 között látogatható a gyár. "A személyes látogatás során az acéltermék gyártási tevékenységet mutatják be. Az üzemlátogatás egy rövid előadással kezdődik, majd az érdeklődők megtekinthetik működés közben a lézervágó gépet és az élhajlító berendezést. A lézervágó gépnél egyedi ajándék díszek kivágását tekinthetik meg. Minden kedves résztvevő egy személyre szóló lézervágott karácsonyfadíszt vihet haza emlékbe." Feltétel azonban, hogy a látogatók zárt cipőben és zárt ruházatban érkezzenek a helyszínre, ahol csak az ÉPDUFERR Nyrt. munkatársának engedélyével és felügyelete alatt tartózkodhatnak.

Furda Vanda ügyvezető és Palkovics Milán Dávid ügyvezető, az ÉPDUFERR Nyrt. vezetői
Fotó: Archív (Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap)
  • Kőszárhegy, Simon Plastics Kft. 

Kőszárhegyen 16.00, 16.45 és 17.25 órai kezdettel kínálnak lehetőséget a gyárlátogatásra. "A vállalkozás műszaki műanyag alkatrészeket és termékeket gyárt, elsősorban az autóipar számára. Termékeit hőre lágyuló műanyag és kétkomponensű szilikon alapanyagokból állítja elő" – olvasható a Modern gyárak éjszakája honlapján. Ahogyan az is: "Személyes gyárlátogatás keretében személyesen is megismerheti a Simon Plastics üzemét. A bejáráson való részvétel alsó korhatára 13 év."

  • Székesfehérvár, Continest Technologies Zrt. 

A 16.00, 17.00 és 18.00 órakor induló gyárlátogatáson védőruházat viselése kötelező; munkavédelmi láthatósági mellényt a cég biztosít. "Az egyedülálló, innovatív konténertechnológiát fejlesztő vállalat székesfehérvári üzeme hazánk egyetlen komplett konténereket előállító gyára. A Continest Factory a működése elmúlt 3 évében a lakatosüzem, az összeszerelő üzem és a prototipizáló üzeme mellett 2022 márciusában egy korszerű gépparkkal felszerelt Lemezüzemmel bővült, amely először nyílik meg a nagyközönség számára." A program a következő: Continest csiki-csuki bemutató a lemezüzem előtt – az összecsukható Continest technológia bemutatása; bejárás a lemezüzemben – a munkafolyamatok és a lemezüzem gépeinek bemutatása; Összecsuktuk és kinyílt a világ! – Tárlatvezetés – a Continest történeti kiállítás megtekintése.

  • Székesfehérvár, Macher Zrt.

"A Macher fő profilja a konfekcionált kábelek és az elektromechanikai rendszerek fejlesztése, gyártása" – olvasható a leírásban. A 16.00 és 20.30 óra között induló személyes gyárlátogatások keretében "a látogatók megismerhetik a kábelek, illetve kábelkötegek gyártásának teljes folyamatát, az alkalmazott főbb technológiákat. Bemutatják az egyedi, és a sorozatban készült termékek gyártási körülményeit is. Az érdeklődők olyan speciális megmunkálási technológiákkal ismerkedhetnek meg, mint a lézeres kábelmegmunkálás, krimpelés, speciális forrasztás, ponthegesztés; mindezt a vállalat saját mérő- és teszt eszközeivel, 3D nyomtatójával, CNC megmunkáló gépével."

Macher Gábor, a Macher Zrt. igazgatója. Idén Felelős foglalkoztatói díjat nyert el a cég
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
  • Székesfehérvár, VIDEOTON EAS Elektronikai Szerelő, Gyártó és Szolgáltató Kft.

"A 85 éves VIDEOTON az egyik legértékesebb hazai tulajdonú cég és a 4. legnagyobb elektronikai szerződéses gyártó Európában" – emelik ki a honlapon. A 16.00, 17.30 és 18.30 órakor kezdődő személyes gyárlátogatáson részletes betekintést nyújtanak a technológiai újításokba a látogatók számára. A részvételi feltételeknek azonban meg kell felelni: 12 és 16 éves kor között, szülői felügyelettel látogatható a gyár. A látogatók közül önkényesen senki sem hagyhatja el a csoportot! Fényképet vagy videofelvételt készíteni tilos! Alkoholos vagy bódult állapotban belépni szigorúan tilos! Az üzemi területen követni kell az elektrosztatikus feltöltődés (ESD) elleni védelem előírásait, melyet ismertetni fognak a látogatókkal. Pacemakerrel rendelkező látogatókat sajnos nem tudnak fogadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában