Pályázati támogatás, saját forrás

2023.10.04. 16:45

Útátadás és templomfelújítás Úrhidán

Ebben az évben már második alkalom, hogy az útfelújítási munkálatokat követően szerdán átadó ünnepségen tartottak Úrhidán. A katolikus templom ugyancsak megújult belülről, és kívülről is elvégezték a legfontosabb állagmegóvási munkákat. Mindkét átadáson részt vett Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

V. Varga József

A nemzeti színű szalagot Törő Gábor (b), Bognár József, Pálffy György és Nemes Károly vágta át

Fotó: Az önkormányzat

A júniusi falunapon adták át a múlt évben pályázati forrásból felújított Kossuth utca felső szakaszát, megújult a Dózsa György utca útburkolata, illetve az idei évben újjáépítették a Dózsa utcai járdát.

– A rendszerváltást követően a megnövekedett lakossági igényekhez szükséges intézményi és közüzemi infrastruktúrát 2014-re sikerült olyan állapotba hoznunk, hogy a képviselő-testületek érdemben tudtak a közúthálózat fejlesztésével foglalkozni – mondta el az útátadáson Bognár József polgármester. – Azóta is kiemelt feladatként tekintünk az ilyen típusú beruházásokra. Az utóbbi kilenc évben 10 kilométer hosszúságú úthálózatot tudtunk felújítani, és a település teljes hosszában a tömegközlekedést biztosító főút mellett 3 kilométernyi járda épült.

– Ezért is külön öröm, hogy most újfent útátadáson köszönthetek mindenkit (az úrhidaiakat és az építőket), hiszen a legutóbb felújított három utcával ismét közelebb kerültünk ahhoz, hogy elmondhassuk, a település közúthálózatának egyre nagyobb része immár megfelelő minőségű aszfaltburkolattal rendelkezik – folytatta a faluvezető.

A szerdai ünnepségen a Jókai Mór, a Kőbányai és a kis Kossuth utcát adták át, felújításukat az önkormányzat saját forrás felhasználásával 35 millió forintból valósította meg.

– Köszönjük Törő Gábor országgyűlési képviselő segítségét, hogy a Magyar Falu Programban benyújtott pályázatunk ismét támogatásban részesült, így már biztos, hogy útfelújítási programunk a következő évben is folytatódhat. A Rózsa utca felújítására benyújtott pályázatunk 14 millió forint támogatásban részesült – tette hozzá Bognár József. – Szeretném egyúttal megköszönni a szakszerű és lelkiismeretes munkát Pálffy György tervezőnek, és Nemes Károly ügyvezető személyén keresztül a kivitelezést végző cég dolgozóinak.

Az átadó ünnepség a Nagyboldogasszony katolikus templomban folytatódott. Mayer László helyettes esperes, plébános arról számolt be, hogy a Magyar Falu Program pályázati támogatásának köszönhetően még 2020-ban és 2021-ben elkészült a temető kerítése, zárható kapukkal ellátva, és a régóta igényelt kolumbárium (urnasírok, urnafal) is megépült.

– Aminek nagyon örülünk, hogy a múlt évben megújulhatott a templomunk belülről, és részben kívülről is. A legfontosabb állagmegóvási munkák a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata nyomán valósultak meg – mondta el Mayer László. – A megkezdett munkát a plébánia megfelelő közösségi színtérré való átalakításával szeretnénk folytatni, szintén pályázati forrásból.

– Azután rajtunk a sor, hogy mindezt hitélettel, közösségi élettel töltsük fel, töltsük meg. Ehhez kérem Istenünk áldását, egész községünkre! – tette hozzá László atya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában