„CIVIL INFO – NEA 2024”

2023.09.06. 19:30

Részletek a következő Nemzeti Együttműködési Alapról: Fehérváron jelentette be a helyettes államtitkár (galéria)

Októberben nyílik a civil szervezetek támogatását szolgáló Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) következő, rekordnagyságú összeget tartalmazó, 2024-es ablaka. A részleteket Székesfehérváron, NEA-turné keretében jelentette be Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A civil szférát érintik azok a támogatások, melyek októberi megjelenését Székesfehérváron, a „CIVIL INFO – NEA 2024” című országos tájékoztató rendezvény keretében jelentett be Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára szeptember 6-án, szerdán a Vármegyeházán. A Nemzeti Együttműködési Alap a 2023-as 11,05 milliárd forintos keretösszege után Székesfehérváron ezúttal  közel 14 milliárd forintos forrásról számolhatott be, mely a civil szervezetek tevékenységét, társadalmi szerepvállalásának erősítését szolgálja.

A helyettes államtitkár a részletek kapcsán a feol.hu-nak elárulta:

- A nonprofit kft-ken kívül bármilyen civil szervezet - egyesület, alapítvány - részt vehet a pályázaton, s a működésével kapcsolatosan bármilyen témában kérhet támogatást.

Összevont és egyszerűsített támogatások is igényelhetők lesznek – az előbbiek beadási időszaka 2023. október 2-től november 2-ig tart, az utóbbiaké október 16-a és november 16-a között vehető igénybe.  Idén is öt témát – azaz kollégiumot – érintően nyújthatják be pályázataikat az érintettek: közösségi környezet, mobilitás és alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, valamint új nemzedékek jövőjéért kollégium témakörében pályázhatnak a szervezetek.

Az információs rendezvényen, melyet a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció  Főosztálya szervezett, a vendégeket Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes köszöntött.

Zugor Zsuzsanna felhívta a figyelmet a pályázatok tudatos költség-tervezésére és a partnerség fontosságára, s elmondta, továbbra is kereshetik őket a civil szervezetek kérdéseikkel. Pálffy Károly alelnök a civil összefogás erejéről szólt, s kiemelte: a civil szervezeteknek nagy szerepük van abban, hogy a települések erősebbek legyenek. Vargha Tamás rámutatott: ez és a következő hónap az új pályázatok kiírásának időszaka. Érdemes élni velük, hiszen az állam, az önkormányzatok ezzel tudják segíteni a civilek munkáját, fogalmazott a miniszterhelyettes. Szalay-Bobrovniczky Vince ezt követően tájékoztatót tartott az aktualitásokról:

- Közel 3 milliárd forinttal magasabb lesz az Alap keretösszege. Továbbá a pályázati rendszerben három apróbb változás várható: kivezetjük a 150 ezer forintos költség-kompenzációt, ezáltal azonban 800 millió forinttal több pályázati forrás használható fel. Az egyszerűsített támogatás tételét 350 ezer forintról 450 ezer forintra emeltük. Erről a szervezetek tudják: nincs pályázati bírálat, érkezési sorrendben kerülnek sorra a szervezetek. A harmadik változás, hogy a 3 millió forintos és az az alatti támogatások esetében bevezetjük az egyszerűsített elszámolás rendszerét, amely megkönnyíti a források elszámolási kötelezettségét – sorolta a helyettes államtitkár, majd szólt a Városi Civil Alapról is, megemlítve annak pályázati részleteit is.

Ezt követően szakmai előadások következtek az előző időszak pályázati tapasztalatairól, az Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, eseményeiről, továbbá az egyszerűsített pályázati kiírásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában