Országszerte járvány pusztít

2023.07.27. 16:52

Csak megfelelő technológiák állíthatják meg a tíz éve nem látott peronoszpóra áradatot (galéria)

Növényvédelmi bemutató és gépshow volt Mór belvárosában és Pusztavámon a Márkus-hegyi dűlőben. Az érdeklődő gazdák nemcsak hallhattak a permetszerek és a gépek hatékonyságáról, hanem meg is győződhettek róla kint a kezelt parcellában.

Palocsai Jenő

Ha zöldmunka elmarad, akkor is nagy veszélyben van a szőlő, az ültetvény. Csodaszerek nincsenek még a mi termékpalettánkon sem, mondta Horváth Tamás fejlesztőmérnök

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Móri borvidék szőlőtermesztőinek jelentős része meghívást kapott arra a bemutatókkal tarkított előadássorozatra, melyet július 27-én tartott Frey Szabolcs. A Szent Erzsébet Általános Iskola parkolójában gyülekező gazdákat az intézmény előtti parkolóba várták a szervezők délelőtt fél tízkor. Amikor mindenki megérkezett a Frey Pincébe vonultak, ahol a házigazda elmesélte a tapasztalatait.

-Én a saját területemen látottakról, tapasztaltakról és a csapadékviszonyokról beszéltem a vendégeknek, akik a rossz idő ellenére igen szép számmal érkeztek. Alaposan kielemeztük az évjárat nehézségeit, és természetesen nem mehettünk el szó nélkül, amellett, hogy peronoszpóra járvány tombol a borvidéken, sőt valójában országszerte, mondta Frey Szabolcs, szőlőtermelő, akinek a Pusztavám külterületén fekvő parcellájában zajlott a folytatás, vagyis a növényvédelmi bemutató és gépshow.

Hochbaum Tamás, a vegyipari cég kertészeti területi képviselője is elégedett volt a kezelt parcella állapotával
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Márkus-hegyi dűlőben kezelt parcellában minden szőlő növényvédelmi beavatkozás a Syngenta gyár készítményeivel történt. A kísérleti területek bejárása, az idei év főbb növényvédelmi kihívásairól a cég fejlesztőmérnöke beszélt.

-Ritkán mondunk ilyet, de ebben az évben nem is nagyon kell foglalkozni a lisztharmattal, ugyanis elsősorban peronoszpóra jelenti a problémát. Az őszi előadásokon vannak olyan vélemények, hogy a meccs után könnyű megmondani, hogy mit és hogyan kellett volna csinálni, de azt gondolom, hogy az idei év után egy kicsit talán könnyebb helyzetben vagyunk a jövőt illetően. A lombon még nagyon sok helyen van a peronoszpóra, úgyhogy a 2024-es védekezéseket már most el lehet kezdeni fejben. Nincs más tennivalónk, mind odafigyelni arra, hogy az első kezelésnél jöhet egy kontaktszer, de utána, fürtmegnyúlás kezdetétől, illetve a virágzáskor felszívódó szert alkalmazzunk, és ha így teszünk, akkor hátradőlve várhatjuk a 2024-es év különböző kihívásait, mondta Horváth Tamás, fejlesztőmérnök.

Nehéz helyzetbe került a házigazda, Frey Szabolcs (középen), ugyanis hűtött üdítőkkel készült, mégis forraltborra volt igény a rendezvényen
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Talán a lisztharmatról azért sem kell beszélni, mert ahol megjelent, ott nagyon korán tette mindezt, így ahol már megjelent, ott meglehetősen előrehaladott az állapot, ami nem igazán gyógyítható.

-Nagyon korán megjelentek a lisztharmat primer tünetei. Már májusban bejelentkezett és nem csak a délebbi régiókban, hanem például Egerben is. Mindig is az fogalmaztuk meg, hogy a virágzásig nagyon hosszú idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy felszabadítsuk a szőlőlisztharmat alól. Nagyon sok készítményt és nagyon sok kombinációt próbálnak a szakemberek bevetni, de ha már kialakult a betegség, akkor azt nem tudjuk megvédeni. Június végén rendkívüli mértékű súlyos fertőzésekkel is lehetett találkozni különböző parcellákban kísérleti- illetve üzemi területeken. Megvolt az ideális hőmérséklet, a magas páratartalom és ebben a rendkívül kedvező helyzetben pillanatok alatt csíráznak a különböző szaporító képletek, így pár napon belül új generációk képződnek. A lényeg, hogy nem lehet várni, vagyis már az első kezelésnél is felszívódó szert kell használni, hívta fel a figyelmet Horváth Tamás.

A fejlesztőmérnök előadását követően Hochbaum Tamás, a vegyipari cég kertészeti területi képviselője beszélt a fajtákról és hogy melyik milyen hatóanyaggal rendelkezik és hogy milyen betegség ellen, vagy annak megelőzésére jó?

A program részeként Ostraticky szőlészeti gépbemutató is volt, melyet a Győri Agroker Zrt-t képviselő Marovitz István tartott. A szőlőben használt gépek szinte mindegyikét kivitték és bemutatták a Márkus-hegyi dűlőben. A tápanyag-utánpótlás gépeitől kezdve a sorközöket karbantartó adaptereken át az őket emelő és kardántengellyel hajtó traktorig minden felsorakozott. Talán a legnagyobb érdeklődést az az eszköz váltotta ki, melynek forgó tengelyéből zöld, rugalmas műanyagpálcák sora meredezett csillag alakzatban. Az eszköz nemcsak elvégzi a törzstisztítást, úgy 30-40-cm magasan, hanem gyakorlatilag kisöpri a gyomokat a tőkék közül, a nemes növény sérülése nélkül.

A soraljművelőre nagy szükség van minden szőlősgazdának és nem csak azért, mert egyre nehezebb kézi munkaerőt találni, hanem mert a növénynek is ártunk azzal, ha nincs karbantartva.

-Bármennyire is nehéz helyzetben van az ágazat, de nagyon fontos odafigyelni két nagy buktatóra. Az egyika zöldmunka a másik a gyomirtás kérdése. Abban az esetben, hogyha a parlagfű, a bükköny vagy éppen a fekete csucsor a fürtzóna szintjéig ér, akkor nem lesz eredményes a védekezésünk. Ha zöldmunka elmarad, akkor is nagy veszélyben van a szőlő, az ültetvény. Csodaszerek nincsenek még a mi termékpalettánkon sem, és az időjárás kedvezett a gyomok növekedésének éppúgy, mint a fekete rothadás kialakulásának, figyelmeztette a gazdákat Horváth Tamás.

Mint kiderült, egy új kutatási eredmény szerint a feketerothadás kórokozója sokkal agresszívabb, mint a többi betegségé, így a peronoszpóra még mesterséges fertőzés esetében sem tudott labdába rúgni, mert a feketerothadás azonnal elviszi a fürtöket.

A szakmai napot tartalmas beszélgetés, kiváló babgulyás, házi sütemények és persze a házigazda borai tették kerek egésszé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában