Hitelezői tájékoztató

2023.05.26. 11:45

Dunaferr: tart a jelentkező cégek átvilágítása

Tart a Dunaferr értékesítési tenderére jelentkező cégek nemzetbiztonsági átvilágítása – értesült a duol.hu. Közben a felszámolóbiztos képviselői a szakszervezetekkel egyeztettek.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A felszámolás alatt álló Dunaferr hitelezői között nemcsak a beszállítók vagy az alapanyagokat szállító cégek, hanem a munkavállalók is ott vannak. Korábban a cég felszámolását végző kft. Budapestre hívott össze hitelezői tájékoztatót, amit a munkavállalók nehezményeztek, ezért az érdekképviselet egyeztetést kezdeményezett a Dunai Vasmű felszámolójával és a cégvezetéssel.

A duol.hu információi szerint a héten megtörtént az egyeztetés, és a felszámoló képviselője ígéretet tett arra, hogy a munkavállalók írásbeli tájékoztatót kapnak a hitelezői gyűlésen elhangzottakról. A tájékoztatón egyébként a szakszervezetek saját hitelezői jogosítványukkal élve részt vesznek. A felszámoló azt is elmondta, hogy a nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos hitelezői igényeket elismeri, és azt hamarosan kifizeti a bérgarancia alapból.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint ismeretes a bérgarancia alapból szabadított fel hat hónapra elegendő összeget a kormányzat, hogy a Dunaferr felszámolási eljárása alatt is megkaphassák járandóságukat a munkavállalók.

Közben információink szerint zajlik a Dunaferre kiírt tenderre jelentkező cégek nemzetbiztonsági átvilágítása. A vevőjelölteknek 4 millió eurós biztosítékot kellett letenniük, hogy ezzel is alátámasszák elkötelezettségüket a Dunaferr megvásárlása és további működtetése iránt. A duol.hu értesülései szerint az átvilágításon zöld jelzést kapó cégek adhatják be tényleges vételi ajánlatukat a Dunaferre, ezután következik az értékelés fázisa. A magyar kormány szándékai szerint a tranzakciós folyamat június végéig lezárulhat.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A lehetséges vevők között van az európai Liberty Steel Group is, amely tavaly év végén már mentőövet dobott a Dunaferrnek azzal, hogy elkezdett alapanyagot szállítani, majd tavasszal fokozatosan újraindította a nagyolvasztót, az acélművet, a hengerműveket. Bár a cégcsoport pénzügyi stabilitásával kapcsolatban voltak találgatások, a Liberty a közelmúltban aláírta az adósságátütemezési megállapodást a Greensill Bank AG kezeléséért felelős féllel. Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke az adósságátütemezés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a Greensill Bank csődje – emiatt jelentek meg sajtóinformációk a Liberty stabilitásával kapcsolatban is – nem volt hatással a cégcsoport napi működésére, de a megállapodás rendkívül pozitív fejlemény, hiszen lehetővé teszi, hogy a Liberty Group lezárja a 2021 előtti időszakot, és folytassa zöldstratégiája megvalósítását, és 2030-ra elérje célját, a karbonsemlegességet.

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában