Kezdeti felmérések

2023.04.06. 07:00

Terepi vizsgálatok kezdődnek Lepsénytől Sárbogárdig

Munkálatok indulnak a tervezett M8 útvonalán – megtérítik az okozott zöldkárokat.

Hajdú Marianna

Illusztráció!

Fotó: Fehér Gábor / FMH-Archív

A Dunaújváros és az M7-es autópálya között tervezik az M8-as gyorsforgalmi utat megépíteni. Hamarosan munkálatok kezdődnek az út tervezett nyomvonalán, ahol geotechnikai terepi vizsgálatokat is végeznek az elkövetkező hetekben. Várhatóan 2023. áprilisában és májusában, az alábbi települések érintésével folynak majd a munkák: Lepsény, Enying, Mátyásdomb, Kisláng, Dég, Káloz, Sárbogárd, Sárszentágota.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megrendelésére, a kiviteli és engedélyezési tervek elkészítését az Unitef’83 Zrt. és a Főmterv Zrt. végzi. A tervezett hidak közelében talajmechanikai fúrásokat és statikus nyomószondázást végeznek majd. Amennyiben ezeken a területeken, a terepi vizsgálatok közben zöldkár keletkezik, azt a tervező cég – Unitef’83 Zrt. – jegyzőkönyv alapján megtéríti, amit az alvállalkozónál tudnak a földtulajdonosok igényelni.

A feol.hu Szórádi Róbertet, az Unitef’83 vezérigazgatóját kérdezte, miből áll a zöldkár okozás és mi ilyen eseten az eljárás módja. Mint kiderült, nem csak azokat az  ingatlantulajdonosokat érinti, ahol M8 gyorsforgalmi út tervezett nyomvonala halad majd. A geotechnikai mérési munkálatokat végző szakembereknek, ezekre a pontokra el kell jutniuk, megközelítésük a legtöbb esetben, más termő területeken keresztül történik. Az áthaladó járművekkel kárt okoznak a földeken, amely károkról a helyszínen munkát végző társaság készít jegyzőkönyvet, akár a föld tulajdonosával közösen. A kitöltött és aláírt jegyzőkönyvet juttatják el az Unitef’83 Zrt.-hez. A jegyzőkönyvek alapján kiszámolt kártérítési összegeket az Unitef’83 Zrt. az ingatlanok tulajdonosának megtérít. Az önkormányzatoknak kiküldött tájékoztatót és a jegyzőkönyv mintáját is megkaptuk a méréseket végző cégtől.

Az önkormányzatoknak kiküldött tájékoztató:

Önkormányzati tájékoztatás

Jegyzőkönyv minta:

Jegyzőkönyv


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában