Frissen Fejérből

2023.03.10. 19:09

Gazdafórumot tartott a NAK Kisfaludon

Mintegy 150 gazdálkodó hallgatta pénteken délután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett gazdafórum előadásait, az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt előadótermében.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Elsőként Varga Imre István köszöntötte a megjelenteket. A NAK Fejér Vármegyei Szervezetének elnöke elmondta: -- A következő években aktuális támogatási rendszerről lesz szó itt elsősorban. A jelenlévők nagy része gazdálkodó, akiknek tudniuk kell, hogy a közös agrárpolitikának két pillére van. Az egyes pillér kapcsán 2400, a kettes pillérben pedig 2900 milliárd támogatás lesz lehívható. Ez persze egy euróból számolt adat, ami az árfolyam függvényében változhat. A forrás a jelentős része magyar, államilag hozzárendelt hátterű, hiszen 80 százalékos társfinanszírozású. Ez azt jelenti, hogy minden 10 forint úgy áll össze, hogy kettő forint uniós és 8 forint hazai forrás, ez pedig egy történelmi mértékű forrás, amire nagy szüksége van az agráriumnak. -

Megkérdeztük, hogy az új kérelmi rendszer segít-e abban, hogy a megfelelő helyre kerüljön a forrás? 

A NAK megyei elnöke úgy felelt: -- Olyan kihívásokkal kellett megküzdenie a gazdálkodóknak, amíg próbára tették ezt a szektort, kezdve a járvánnyal aztán a háborúval, illetve az azzal kapcsolatos szankciós politikának, míg végül tavaly a háború, majd a történelmi mértékű aszály. Ezeknek a forrásoknak igazán megvan a helye és most viszonylag rövid idő áll a rendelkezésre, hogy lekommunikáljuk a gazdálkodók irányába, hogy hogyan tudják lehívni és felhasználni a forrásokat, az új szabályoknak megfelelően. - 

Mint megtudtuk, elkészültek a NAK-os tájékoztató kiadványok is, méghozzá nyomtatva éppúgy, mint a NAK honlapján. Varga Imre István felhívta a weboldalon található KAP-kalkulátorra, ami segít kiszámolni azt, hogy milyen források érhetők el az egyes gazdaságok esetében. 

A fórum főelőadója, Sztahura Erzsébet elmondta: -- Most indul az új KÉP-évad és egy kicsit másabbak az új feltételek annak érdekében, hogy a területalapú, illetve egyéb támogatásokat közvetlenül megkaphassák a gazdálkodók. Ezt mindenkinek szoknia kell, a gazdálkodóknak, a falugazdásznak és a szaktanácsadónak. Tudni kell, hogy a támogatásokért cserébe mindig zöld vállalásokat kell tenni a gazdálkodóknak. Ez a mostani kicsit zöldebb és egy kicsit másabb annál, mint amit korábban megszoktunk. 

A NAK vezető mezőgazdasági szakértője az egységes kérelemmel kapcsolatban azt mondta: -- Fel kell készülni az egységes kérelem zökkenőmentes és határidőre történő beadása sikerülhessen. Ehhez meg kell ismerniük a gazdáknak az alapvetéseket. Ezek betartását hívjuk a feltételességnek. Most leginkább a talaj kerül fókuszba. A lejtős területeken hagyjuk fent a talajt és védelmében alakítsunk ki erózióvédelmi sávokat, és akár változtassuk meg a vetésszerkezetet. Utóbbi alól a veszélyhelyzetre való tekintettel felmentést kaptak idén a gazdálkodók, de vannak olyan feltételek, amit már megszokta a gazdák. Ilyen a tarlóégetés, mert nem szabad. Bizonyos területeken parlagoltatni kell, mint volt a zöldítésben, ahol 4 százalékot a szántóból zölden kell tartani. -

Mint megtudtuk, az új rendszerben az is szerepel, hogy a területalapú támogatás teljes összegét csak akkor kapják meg a gazdák, ha évente tesznek egy zöldebb vállalást. Ezt hívják Agroökológiai Programnak. A gazdálkodó dönti el, hogy a 60 vagy 80 euróért hektáronként bevállalja-e, de az fontos eleme az új kritériumrendszernek, hogy atz erre vállalkozóknak az egész üzemét be kell vinni, tehát nem lehet csak a szántót, a gyepet, vagy csak az ültetvényt. Aki nem teljesít, az egyáltalán nem kap támogatást. 

Megkérdeztük, hogy konkrétan milyen vállalásokat kell tennie a gazdálkodóknak? Sztahura Erzsébet így felelt: -- Szántó esetében diverzifikáltnak kell lennie. Többféle növényt kell termeszteni, füves sávokat alakítani ki a szőlősorok között, hogy mindenképpen ottmaradjon a talaj és persze mikrobiológiai készítmény alkalmazása is rendkívül fontos, hogy a talaj kondíciója jó legyen. A gyepeknél legeltetni kell és alternáló fűkaszákat használni és a növényvédőszerek csökkentése érdekében biológiai ágenseket kell használni. Ha a gazdálkodók ezt elkezdik és kipróbálják, ők is érezni fogják a pénztárcájukon, hiszen ezáltal csökkentik a veszteségeiket. – 

A feladat tehát adott a gazdáknak, ugyanis fel kell készülni az egységes kérelem beadására, hogy határidőre megtörténhessen a lejelentés. Ahogy minden évben, idén is május 15. a szankciómentes határidő. A leadáshoz szükséges felületek várhatóan április közepén nyílnak majd és a jogvesztő határidő az június 9.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!