Az ellátási nehézségek oldására

2022.12.17. 09:00

Közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt. – derült ki a két vállalat Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján. A két magyar építőipari cég a megállapodás értelmében kőzetgyapotgyárat hoz létre Magyarországon és Szerbiában.

V. Varga József

Tibor Dávid (b) és Scheer Sándor a budapesti sajtótájékoztatón

Fotó: Dernovics Tamás

A vállalatvezetők ünnepélyes keretek között írták alá azt a megállapodást, amelyben főként a magyar és közép-kelet-európai piaci igények ellátását biztosító kőzetgyapot hőszigetelőanyag gyárak létesítését célozzák. A két meghatározó, hazai építőipari szereplő összefogása jelentős lépés a magyar tulajdonú építőanyag-gyártás erősítése felé. 

Az aláírás alkalmából rendezett sajtóeseményen a vállalatvezetők ismertették az együttműködés kialakulásának hátterét, miszerint az utóbbi években fokozott ellátási nehézségek jellemezték az ásványi hőszigetelő-anyagok hazai piacát, amely mind az építőanyag kereskedelmi, mind az építőipari kivitelezői szegmens munkáját nehezítették – tájékoztatta lapunkat a sárszentmihályi székhelyű Masterplast vezetése.

A hőszigetelőanyagok iránti kereslet növekedése tovább mélyítette a hazai piac ellátási problémáit, és rávilágított a magyar tulajdonú gyártói háttér hiányának negatív hatásaira. Az energiaárak drasztikus növekedése, a kibontakozó európai energiaválság és az egyre sürgetőbb klímavédelmi kihívások előrevetítik a hazai piac ellátottságának és a magyar építőipari szereplők versenyképességének további romlását az ásványi hőszigetelő-anyagok terén. Mindezek pedig cselekvésre sarkallták a két jelentős magyar tulajdonú építőipari vállalatot, amely egy kölcsönösen előnyös üzleti megállapodás létrejöttében öltött formát.

A Masterplast és a Market stratégiai együttműködésében olyan kőzetgyapot gyárak közös létesítését célzó határozott szándékát rögzíti, amelyek kifejezetten a magyar és közép-kelet-európai piaci igények ellátását biztosíthatják. Az új gyárak Magyarországon és/vagy Szerbiában létesülhetnek, a partnerek közlése alapján az első közös projekt konkrét terveinek ismertetése már 2023 első negyedévében megtörténhet. 

A két vállalat 50–50 százalékos tulajdoni arány mellett működő gazdasági társaságba szervezi a közös munkát. A gyártási projektek megvalósításához, azok nemzetgazdasági stratégiai jelentősége miatt állami támogatási forrásokkal is terveznek. Az együttműködés sikerességéhez a Market nagy projekteken szerzett több évtizedes generál kivitelezői és projektmenedzsment tapasztalatával, innovatív megoldásaival, a Masterplast pedig az építőanyag-gyártás technológiai, termelésirányítási, valamint logisztikai és kereskedelmi tapasztalatával járul hozzá.

– A Market Csoport az elmúlt évek kihívásokkal teli, bizonytalan gazdasági környezetében is jelentős energiákat fektetett abba, hogy a szakiparát érintő változásokat megvizsgálja, elemezze, értékelje, és ezekből előremutató következtetéseket vonjon le – nyilatkozta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. igazgatóságának elnöke. – Cégcsoportunk egyik erénye, hogy mindig, minden helyzetben gyorsan reagál, a változásokban pedig nem a nehézségekre, hanem sokkal inkább az innovatív lehetőségekre fókuszál. Az építőipari alapanyagok hiánya, jelentős áremelkedése és a gyártóktól való kiszolgáltatott függőség egy olyan piaci jelenség, melyen a Market változtatni kívánt.

– A sikeres tőzsdei tőkebevonást követően határozott lépésekkel kívánunk haladni ásványgyapot-gyártási terveink megvalósítása felé. Célunk, hogy minél nagyobb léptékekben tudjuk kiépíteni gyártói hátterünket, amely erős piaci pozíciók elérését biztosíthatja Magyarországon és a környező országokban – hangsúlyozta Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. – Nagy öröm számunkra, hogy stratégiai céljaink megvalósítása közben a hazai építőipar meghatározó magyar vállalatával összefogva, közösen tehetünk a magyar tulajdonú építőanyag gyártás erősítése érdekében. Megítélésem szerint a Market és a Masterplast együttműködése kiváló példát mutat majd az összefogásban rejlő erőre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában