Maradnak a fények

2022.12.15. 18:30

Energiatakarékos és környezettudatos döntés született Csóron

Csór Község Önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy belevág a 231 lámpából álló rendszerük korszerűsítésébe. Az elavult és sokat fogyasztó régi típust, energiatakarékos LED-es lámpatestekre cserélik – tudtuk meg Csete Krisztián polgármestertől.

Hajdú Marianna

Forrás: Pexels

A modern lámpáknak köszönhetően, várhatóan minimum hatvan százalékkal csökken majd a felhasznált energia mennyisége.

A beruházás költségeit az így keletkezett megtakarításból tervezik fizetni, sőt,  még 1,3 millió forintnyi éves plusz megtakarítást is szeretnének elérni, ami az önkormányzat kasszájában maradna, ami a jövő évre esedékes díj arányában érvényes.

A tervek szerint a munkálatok 2023. második felében kezdődnek és nagyjából egy hónap alatt nem csak a lámpatestek cseréje valósul meg, de egyfajta újratervezés is. Azokon a szakaszokon, ahol kevesebb lámpa is elég, ritkábban lesznek elhelyezve. Az így felszabadult darabok oda kerülnek, ahol többre van szükség.

A beruházás költségeket tizenöt év alatt rendezik, amely idő alatt a kivitelező garanciát vállal az új lámpatestekre.

Ezzel a döntéssel nem csak jelentős megtakarítást ér el a település, – ami az éves költségvetésben hárommillió plusz kifizetést jelentene a megnövekedett energia árakon – de környezettudatos elhatározás is egyben.

Ezzel a megoldással a településen a jövőben nem lesz időszakos lekapcsolás és minden második lámpa kiiktatására sem kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában