A nukleáris felsőoktatás alapja

2022.11.08. 07:00

Egyetértési megállapodást írtak alá a Dunaújvárosi Egyetemen

A Dunaújvárosi Egyetem és a Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet (MNIIPU) között hétfőn ünnepélyes keretek között egyetértési megállapodás jött létre.

DH

Alexander Ageev főigazgató és dr. András István rektor az aláíráson

Forrás: Laczkó Izabella / DH

Az aláíráson és az ezt követő egyeztetésen személyesen vett részt Alexander Ageev, a MNIIPU főigazgatója, Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Benkó Marcell, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának főigazgatója, Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese, valamint András István, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE)  rektora.

A MNIIPU 1976-ban jött létre 5 ország (Bulgária, Magyarország, Kuba, Mongólia, Oroszország) közötti kormányközi szervezetként, amely fő céljaként az integrált kutatás-fejlesztések megvalósítását tűzte ki a vezetéselmélet és - gyakorlat területén. Az intézet e cél elérése érdekében 2017-ben megalapította a budapesti Nukleáris és Vízjogi Központját, mely segítségével nemzetközi szinten támogatni képes partnereit nukleáris és vízjogi szakmai együttműködések terén. A MNIIPU feladatának tekinti konferenciák és fórumok szervezését az iparági szereplőkkel, így kulcsszerepet játszik az oroszországi Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetemmel való oktatási és kutatási jellegű tudástranszfer megvalósításában az egyetemek között.

Forrás: Laczkó Izabella / DH

A DUE és a MNIIPU között létrejött egyezmény, amelynek célja, hogy elősegítse a hosszú távú együttműködést a magas színvonalú nukleáris felsőoktatás és szakképzés terén, megteremti az alapot a Dunaújvárosi Egyetem számára releváns Rosatom VVER tudástranszfer kialakításához, tekintettel arra, hogy a Pakson létesítendő 5. és 6. számú VVER-1200 blokkok üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges szakemberek oktatása a DUE kompetenciája, ezért a nukleáris képzési területek helyi megalapozásában jelen megállapodás mérföldkőnek tekinthető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában