Letámadták a magyarok szlovákiát

2022.09.20. 13:06

Megrohamozták a magyar szőlőtermelők a Felvidék szupermarketeit

Egyre nagyobb létszámban indulnak Észak felé a magyarok, felkeresve Szlovákia határmenti településeit, hogy ott, hátrahagyva az akadozó magyar ellátási láncokat, kristálycukrot vásároljanak. Ez az offenzíva korántsem azért indult meg, hogy raktárkészleteket töltsenek fel, gondolva az előttünk álló nehéz időkre, és nem is az húzódik a háttérben, hogy ki akarják kerülni a magyar jogrendszert.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A nemrégiben indult bevásárlási láznak egy oka van, ez pedig az, hogy a 2022-es évjárat szőlő terméséből, a korábbi évtizedekhez hasonlóan, csak akkor tudnak a megszokott minőségben bort készíteni a hozzáértő szakemberek, ha a préselés során kinyert must cukorfokát a megfelelő szintre emelik. Mivel a hatósági áras cukor nem elérhető sem a sarki, sem a nagyobb boltok polcain, még kis mennyiségben sem, ezért kénytelenek a gazdák a hatósági árnál lényegesen magasabb összegért megvásárolni külföldön a folyékony napfényt. Míg itthon 260 Ft lenne a kristálycukor kilónkénti ára, ha lenne cukor, addig Komárom határon túlra került részén, Komárnóban 320 forintért lehet vásárolni egy kilót, gyakorlatilag korlátlanul.

A szabályok meglehetősen szigorúak a szőlősgazdák, illetve borkészítőkkel szemben, hiszen a bortörvény egyértelműen kimondja, hogy a must cukortartalmának emelésére kizárólag mustsűrítmény, illetve répacukor használható, tehát bármilyen meglepő sokak számára, a korlátlanul vásárolható, drága, de kiváló minőségű szőlőcukor nem használható ilyen célra, ezért kényszerülnek a gazdák a cukorbehozatalra.

Ha lenne is cukor a magyar boltok polcán, a vásárolható mennyiségek, bármennyire is változók 2 és 5 kg között, nem elegendők a borászok számára, hiszen hozzávetőlegesen 0,7 mustfokot emel egy kiló kristálycukor 100 liter mustba keverve. Ez azt jelenti, hogy ha valaki csak a kiskertben megtermel annyi szőlőt, amiből lesz, tegyük fel 300 liter must, és azt szeretné a gazda mondjuk két mustfokkal javítani, akkor ahhoz közel 9 kg cukorra lenne szüksége. A nagyobb szőlőtáblákat művelő borászoknak, illetve családi pincészeteknek ennél lényegesen több, akár több mázsa cukorra is szüksége lehet, ezért a nagy tolongás a határ mentén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában