Munkahelyek százait adja

2022.09.24. 07:00

Akár már 2024 első napján újraindulhat az erőmű

Mivel ez akár több Fejér megyei szakembert is érint, megkérdeztük, és kiderült, a hír igaz. Valóban újrakezdi az energiatermelést az erőmű Oroszlányban és már a kezdet kezdetén 300 munkahelyet biztosít, sőt, képzéseket is indít.

Palocsai Jenő

Bármennyire is sokak álma, s vágya, nem lesznek újra jó brigádok és a termelési verseny ihlette széncsaták a Márkushegyen

Fotó: FMH-archív

Az Oroszlányi Erőműnek tettünk fel kérdéseket a jövővel kapcsolatban, ám a tulajdonosváltás miatt kissé kerülőúton érkeztek meg a válaszok, melyeket már a VEOLIA Energia Magyarország Zrt-nek köszönhetünk. 

Természetesen az első kérdés arra vonatkozott, hogy valóban újraindul-e az erőmű, termel-e majd energiát, és ha igen, akkor mikor? A cég válaszában az áll: - A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. átvette az MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt.-től az Oroszlányi Erőmű eszközparkját. Az új tulajdonos 2024 januárjában tervezi megkezdeni az első felújított erőművi blokk működését. 

Mint megtudtuk, a meglehetősen távoli dátumot szakmai okokra hivatkozva tűzték ki. Mivel az Oroszlányi Erőmű 2015. december 31. óta üzemszüneti állapotban van, ezért mindenképpen szükséges az erőmű felújítása és korszerűsítése. A tervek szerint a fejlesztésekhez és az újrainduláshoz szükséges idő 15 hónap. 

Egy ekkora üzem megnyitásával kapcsolatban azonnal felmerül a kérdés, hogy mennyi munkahely születik az újraindításnak köszönhetően?  A Veolia válasza szerint az erőmű üzemeltetéséhez és a tüzelőanyag előkészítéséhez és logisztikához szükséges létszám a 2024. év eleji üzemkezdetkor közel 300 fő. A munkaerő-toborzást 2023 tavaszától kezdi meg a vállalat, és mivel hosszú távra tervez, ezért szakmai képzést kínál majd mindazok számára, akik a cégnél szeretnének dolgozni, de nem rendelkeznek még a szükséges képesítésekkel és szaktudással. 

Valaha a Mór környéki települések és Pusztavám sokat köszönhetett a szénbányászatnak. Lakosaik jelentős része a bányákban dolgozott és azóta is tagjai a bányászszakszervezeteknek. Többen vállalnák újra, hogy Jó szerencsét felkiáltással a mélyben dolgozzanak, mint a régi szép időkben, ezért feltettük a nagy kérdést: van-e remény arra, hogy a Mátrai Erőműhöz hasonlóan a föld alatt maradt szénkészletet is kitermelik? 

Sajnálatos módon a Veolia nem tervez széntüzelést, ezért a megmaradt szénkészletet sem tervezi felhasználni. A meglévő, korábban széntüzelésű erőműveit is fokozatosan átállította környezetbarátabb, fenntartható tüzelőanyagbázisra. A biomassza tüzelőanyag erdészeti faaprítékból, fűrészipari melléktermékekből és mezőgazdasági melléktermékekből áll elsősorban. Ezeket az anyagokat az erőmű a közeli régióból kívánja beszerezni, de szükség esetén az ország távolabbi részeiből is fogad majd tüzelőanyagot. 

Szóval sajnos nem indul újra a szénbányászat Fejér északnyugati szegletében, de ettől függetlenül a megtermelt energia jelentős lesz. A tervek szerint a Veolia 700 GWh megújuló villamosenergia értékesítését tervezi a felújított erőműből, ami a mai magyar villamosenergia felhasználás, vagyis a közel 47 ezer GWh 1,5%-át teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában