Frissen Fejérből

2022.05.14. 07:00

Mondd meg a mamának: hamarosan leáll a 3G Fejérben is

Több nagy szolgáltató is megkezdte már az úgynevezett 3G mobilinternet-szolgáltatás lekapcsolását. Az elkövetkezendő hetekben Székesfehérvár és környéke is sorra kerül. A telefonok számára már itt sem lesz elérhető ez a lehetőség.

Baráth Eszter

A többség semmit nem vesz észre a leállásból, hiszen túlnyomórészt már 4G- és 5G-képes telefonokkal kommunikálunk

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mobilinternet-használók körében hosszú ideig a 3G volt a legelterjedtebb opció, hiszen a telefonok többsége csak ennek alkalmazására volt képes. A technológia fejlődése során viszont néhány éve megjelent a gyorsabb 4G, és ma már kezd elterjedni az 5G is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint Magyarországon a mobilnetforgalom 96 százaléka már jelenleg is 4G-hálózaton zajlik. Nem véletlen, hogy a szolgáltatók a 3G lekapcsolása mellett döntöttek. 

Azzal kapcsolatban, hogy mindez mit jelent a készülékek és a felhasználók szempontjából, megkérdeztük Gombaszögi Attila számítástechnikai szakembert, aki így fogalmazott: – Akinek régi típusú mobilkészüléke van, ami az interneteléréshez a 3G-technológiát használja, problémába ütközhetnek: nem fog működni az internetelérésük. A szakember kiemelte, hogy ez leginkább az első generációs okostelefonokra és még az azok előtt megjelent készülékekre jellemző: – Az ilyen telefonok közül az, amelyik támogatja a 2G-t, visszaáll arra, amennyiben a készülék úgy van beállítva, hogy maga választja ki az általa használt mobilinternet-adatkommunikációs szabványt. Viszont ha nem automatára van állítva, akkor magától nem fog átállni – hangsúlyozta Gombaszögi Attila. 

A szakember szerint „elketyeg” a 2G is, de a sebességgel komoly problémák lesznek, hiszen hatalmas sebességbeli eltérés van például a 4G-hez képest. Ugyanakkor, mint mondta, az a tapasztalat, hogy az ilyen, régebbi készülékek tulajdonosai általában az idősebb generáció tagjai, akik nem is nagyon használják internetezésre a telefonjaikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kezdeményezésére februárban indult mobilcsereprogram a régi telefonok lecserélésére. Május elejéig csak a 3G-képes készülékekre volt érvényes a lehetőség, viszont most már egészen július 17-ig a 2G-s telefonokkal rendelkezők is pályázhatnak 20 ezer forint állami támogatásra a keretösszeg kimerüléséig. 

A programra ötmilliárd forint áll rendelkezésre: összesen 250 ezer, mára már elavult készülék cseréjéhez nyújt segítséget. Hogy a programba regisztrált kereskedőknél lehetőségünk legyen élni a támogatással, a meglévő készülékünknek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Ezek az előírások és egyéb információk a mobilcsere.nffku.hu weboldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában