Az ítélet jogerős

2022.05.30. 07:00

Érvénytelen a Dunaferr kollektív szerződésének felmondása

A Győri Ítélőtábla határozata szerint az alperes Dunaferr a Dunaferr kollektív szerződése felmondása kapcsán tett nyilatkozata érvénytelen – tájékoztatta a munkavállalókat a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség.

DH

Forrás: DH-archív

Mint ismeretes, a Dunaferr történetében még nem fordult elő, hogy a kollektív szerződés kötésére jogosult felek bármelyike egyoldalúan felmondta volna ezt a megállapodást. Nos, Evgeny Tankhilevich 2020. augusztus 14-én az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetőjeként teljeskörűen megtette. Azt, hogy milyen indoklással, most ne menjünk bele. A lényeg az, hogy egy kollektív szerződést fel lehet mondani egyoldalúan, csak nem mindegy, hogy ezt ki és milyen felhatalmazással teszi. Ezt mérlegelte a Győri Ítélőtábla is, amely jogerős ítéletében kimondta, hogy az alperes – azaz az ISD Dunaferr – 2020. augusztus 14. napján kelt felmondását tartalmazó nyilatkozata érvénytelen. 

Az indoklásban a Győri Ítélőtábla kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság tévesen értelmezte a Cégtörvény rendelkezéseit, mivel bár közhiteles nyilvántartás a cégnyilvántartás, azzal szemben ellenbizonyításnak van helye. A bíróság a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetségtől érkező felperesi beadványok alapján bizonyítottnak látta, hogy a cégnyilvántartás jogszabályellenes rendelkezést tartalmaz, így a felmondást álképviselő tette. Az álképviselő ebben az esetben Evgeny Tankhilevich volt. Mivel álképviselőnek minősül, a joghatály kiváltásához a Dunaferr Igazgatósága jóváhagyására lett volna szükség. Ennek bizonyítására a bíróság 30 napos határidőt biztosított mellőzés terhével az alperes, a Dunaferr részére, mely határidő eltelt, és így a bizonyítatlanság az alperes terhén maradt. Az alperes Mt. 20§-ra való hivatkozását a bíróság alaptalannak találta, mivel egyrészt szükség lett volna az igazgatóság jóváhagyására, másrészt nem hivatkozhat arra az alperes, hogy felperes alappal következtethetett az eljáró jogosultságára, különösen pont azért, mert ezt a pert megindította. A bíróság ítélete jogerős, azzal szemben fellebbezésnek helye nincs, de a Kúriára 45 napon belül felülvizsgálati kérelem terjeszthető elő a jogerős ítélettel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában