Tartozások, végrehajtások

2022.04.07. 17:30

Árverésre vár egy móri vendéglő

A világhálóra kitűzött végrehajtási árverési ingatlan-adatbázisban járva-­kelve, keresgélve több érdekes tétel is található mindig. Vélhetően piaci ár alatt megvásárolhatók itt egyes ingatlanok, épületek, földterületek.

Majer Tamás

Most nincs lehetőség nyomott áron végrehajtás alatt lévő lakást vásárolni a megyeszékhelyen

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A licit.info oldal saját leírása szerint a magyarországi végrehajtás alatt álló ingatlanok adatbázisa. Mint írják, oldaluk a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara publikusan elérhető elektronikus árverési hirdetményeit tartalmazza. A lista Fejérben cikkünk elkészültéig 19 ingatlant sorolt. Érdekes, hogy ugyanezen listán egy évvel ezelőtt 103 ingatlan szerepelt; több mint ötször annyi, mint most.

 

Nézzük sorban a három legmagasabb kikiáltású árú megyei ingatlant!

 

Mór belterületén van egy 41,2 millió forint kikiáltási, 37,8 millió forint minimumárú ingatlan. Az árverés május 29-én zárul. – Nem lakóingatlan, kivett vendéglő szerepel a tulajdoni lapon. Műemléki környezetben fekszik. Az épületben pékség üzemelt. Központi, előnyös fekvésű. Kiépített pormentes úton közelíthető meg. Földszintes épület, betonalapozású, téglafalazatú, jó állapotú lapos tető, bitumenes lemezfedéssel. Alapterülete 103 négyzetméter. Kora körülbelül 35 év. Helyiségei: üzlettér, vendégtér, raktár, vizesblokk, vendég- és dolgozói öltöző, konyha, mosogatóhelyiség, hulladéktároló, közlekedő, iroda – áll mindez a licit.info s az arveres.mbvk.hu oldalon is megtalálható ingatlanleírásban.

 

Az adós egy sütőipari szolgáltatócég. Az alapügyben a végrehajtást egy kölcsönösszeg címen fennálló 9,3 millió forintos főkövetelés és járulékai behajtása miatt indította meg egy közjegyző. Zálogjog-bekapcsolódás jogcímen további 8,4 millió forintos tartozás, s emellett közüzemi díjak és jelentős adóhátralék (5,3 millió forint) is terheli az adós kft.-t.

 

Egy Besnyő központjában található, jelenlegi besorolása, jellege szerint lakóingatlannak nem minősülő ingatlan a sorban következő. Ezzel együtt a nyilvános adatok szerint az ingatlan tehermentesen, beköltözhetően kerül árverésre. Nos, kikiáltási ára 20 millió forint, minimumára 18 millió forint. Az árverés május 17-én zárul. Jöjjön a leírás: – Árverezendő a tulajdoni lap II/4. sorában bejegyzett tulajdoni rész (1/1). 2091 négyzetméter alapterületű ingatlan, amelyen közepes állapotú, téglafalazatú, cseréptetős lakóház, melléképület: nyári konyha. Az adó- és értékbizonyítvány készítése külső szemrevételezés alapján történt, mivel az ingatlan több éve lakatlan – írják.

 

Egy fő tevékenysége alapján egyéb hitelnyújtással foglalkozó, zártkörűen működő részvénytársaság kérte a végrehajtást, az adós a Magyar Állam, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képvisel. A végrehajtás jogcíme tűrésre kötelezés, a fennálló főkövetelés kicsit több mint 8 millió forint. Más tartozás itt nincs.

 

A sorban a harmadik egy enyingi, belterületi gazdasági épület, amely kikiáltási ára 15 millió forint, minimumára 10,5 millió forint. Az árverés április 26-án zárul. A leírás: – Árverésre kerül egy 451 négyzetméter területű, gazdasági épület megnevezésű ingatlan, amely az adós 1/1 tulajdonát képezi. Az épület betonalapozású, téglafalazatú, fa tetőszerkezete cserépfedésű, a gazdasági épület sertés tartására épült. Az ingatlant illeti az Enying belterület 7804/1 hrsz.-ú ingatlant terhelő földhasználati jog.

 

Az adós egy magánszemély, a végrehajtást egy 387 ezer forint összegű főkövetelés indította el. Ez nem tűnik eget rengetőnek, persze, ahogy vesszük. Mindenesetre további végrehajtói ügyek is vannak itt. Több mint 42 millió forint összegben. Van ebben tartozás banknak (4,9 millió forint), magánszemélynek (5 millió forint), adótartozás (22,7 millió forint), kölcsönszerződés miatti nem rendezett kötelezettség egy cég felé (7,9 millió forint), s némi egyéb „apró” több irányba. Úgyhogy, ha csak a kikiáltási áron megy el az ingatlan, azzal még nem oszlanak el az adós fölött gomolygó viharfelhők.

 

Az egy híján húsz egységet számláló megyei listán összesen nyolc baracskai ingatlan szerepel. Kikiáltási áraik 10,2 millió forint és 575 ezer forint között vannak. Kivétel nélkül mind kivett beépítetlen terület. Egy-egy ercsi, dégi, sárosdi, székesfehérvári, polgárdi, adonyi, s a fentieken túl még egy enyingi és még egy móri ingatlan vásárolható meg jelenleg Fejér megyében végrehajtás miatt alighanem olcsóbban, mint normál piaci alapon. Bár nem volna példa nélküli, most azonban – s ez persze inkább öröm, mintsem kár – nincs lehetőség nyomott áron végrehajtás alatt lévő lakást vásárolni a megyeszékhelyen, ugyanis az egyetlen, a listán lévő fehérvári ingatlan egy pince.

 

A legkisebb kikiáltási árral bíró ingatlan a listán egy adonyi tétel. Leírása szerint nem minősül lakóingatlannak; egy romos, vályogfalazatú épületről van szó. Itt a magánszemély adóson egy adótartozás címen fennálló 7,6 millió forintos főkövetelést és járulékait hajtanák be. Valóságos csoda lenne, ha ez ennek az ingatlannak az eladásából megtörténne. Pedig licitált rá valaki: 25 ezer forinton várakozik az árverés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában