Frissen Fejérből

2022.03.24. 15:00

Tüzelőanyag is lehet a szemetünkből Adonyban

Rajtunk is múlik, mennyire figyelünk a hétköznapi szokásainkra.

Hajdú Marianna

Bejárás Csalán, a hulladékkezelő központnál

Forrás: Simon Erika

A háztartási hulladék szakszerű és környezettudatos feldolgozásához mi is nagyban hozzájárulhatunk, ha odafigyelünk a saját háztartásunkból kikerülő hulladék megfelelő szétválogatására. Erdős Attila az újonnan épült csarnokokban mutatta meg azokat a modern gépsorokat, amelyek a hulladék válogatását végzik majd. A kiválogatott hulladék egy részét feldolgozzák, míg a többit egy hónapos biológiai stabilizálás után ártalmatlanítják. 
A székesfehérvári kezelőben a vegyes hulladék mechanikus előkezelése fog történni. Szintén a fehérvári központban dolgozzák fel a szelektíven gyűjtött hulladékot három válogatógép segítségével és kézi utóválogatással. 
Az adonyi kezelőműben a vegyes hulladék kezelése folyik majd az előkészítésétől egészen egy, az erőművekben hasznosítható másodlagos tüzelőanyag előállításáig. 
Cser-Palkovics András polgármester szerint nemcsak városfejlesztési, de környezetvédelmi szempontból is hatalmas dolog a két hulladékkezelő központ és a vele együtt létesült nyolc hulladékudvar megléte. E beruházás célja – a már bezárt szemétlerakók eredeti állapotának visszaállítása mellett –, hogy az általunk kikerült szemét lehető legnagyobb részt újrahasznosítsák. Az ehhez hasonló fejlesztésekkel 2030-ra a lakossági hulladék újrahasznosítását lényegesen növelik, a lerakott hulladék arányát pedig maximum 10 százalékra csökkentik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában