Bővül a foglalkoztatás

2022.02.06. 11:00

Hiába a járvány, sokan dolgoznak

A járványhelyzet ellenére is bővült a foglalkoztatás hazánkban, 2010-hez képest harmadára csökkent a munkanélküliségi ráta.

MTI, Majer Tamás

Forrás: Pexels

– 2022 januárjában 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében – nyilatkozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

 

– A kormány számos intézkedést tett és tesz a munkaalapú gazdaság megerősítéséért, a teljes foglalkoztatás eléréséért. Az egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiány rendezésében is segíthet az álláskeresők elhelyezkedése. Erre ösztönöz a Vállalkozások munkaerő-támogatása, amelyben már több mint 38 ezer új munkavállaló felvételéhez igényeltek összesen 21 milliárd forintot. A fiatal szakképzettek, az alacsony iskolai végzettségűek és hátrányos helyzetűek bérköltségeit teljes egészében a program állja három hónapon át. Akár ezután is igényelhető fél évig az alaptámogatás, amelynek lehetséges legmagasabb mértéke az eddigi 100 ezerről február elsejével havi 150 ezer forintra emelkedik – mondta Schanda Tamás.

 

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a programmal kapcsolatban elmondta, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt az első három hónapban igényelhető támogatás maximális összege az alacsony iskolai végzettségűeknél havi 193 ezer forintról 226 ezer forintra, a fiatal szakképzetteknél havi 438 ezer forintról 520 ezer forintra, míg a hátrányos helyzetűeknél 251 ezer forintról 300 ezer forintra nőtt havonta. 

Fontos körülmény, hogy a programban felvett dolgozóknak az első három hónapban megállapított bért kell megkapniuk a következő hat hónapban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában