Mélyen a zsebbe kell nyúlni

2022.02.13. 07:20

Elképesztő összegek - A megyeszékhelyek közül Fehérváron a legdrágábbak a lakások

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak a lakások az átlagárakat figyelembe véve, a városban átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni tavaly, amely 13,3 százalékkal nagyobb összeg az egy évvel korábbinál.

FMH

Forrás: Illusztráció: Elekes Gergő / feol.hu

Az adatok azt mutatják, hogy 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom a tavaly január–szeptember közötti időszakban, olvasható az MTI közleményében. A keresletélénkülés hozta magával az áremelkedést is, a legnagyobb mértékben a budapesti agglomerációban és a Balaton környékén, de a megyeszékhelyeken is átlag feletti ütemben drágultak a lakások. A statisztikai adatok szerint tavaly a harmadik negyedévében a használt lakások ára országosan 15 százalékkal, az új építésűeké pedig 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét: egy használt lakást átlagosan 21,1 millió forintért lehetett megvásárolni, míg az újakért átlagosan 40,6 millió forintot kértek az eladók. A megyeszékhelyeken az átlagár még jobban nőtt, 23, illetve 21 százalékkal, így egy használt lakás ára ezeken a településeken megközelítheti a 23 millió forintot. Az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint, ami szintén azt mutatja, hogy átlag feletti ütemben drágultak az ingatlanok vidéken tavaly január és szeptember között 2020 azonos időszakához viszonyítva. Székesfehérvár után Debrecen és Győr következik 28,5, illetve 27,9 millió forinttal. A négyzetméterár vonatkozásában is Fejér megye központja vezet (462,7 ezer forint), ám Debrecent (457,8 ezer forint) és Győrt (440,9 ezer forint) megelőzi Veszprém, ahol 460,7 ezer forintos négyzetméterárral kell számolniuk a vevőknek használt lakás esetén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában