Sajnovics-kastély

2022.01.07. 17:30

A tordasi kastélyt is eladná a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ

Épphogy elcsitult volna a városházaügy, jött egy újabb ingatlanmizéria. Nemrég a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) pályázati felhívást tett közzé internetes honlapján, melyben eladásra bocsájtja a tulajdonában lévő négy elhagyatott kastélyt, melyből egy a Fejér megyei Tordason található.

Déri Brenda

Nem mindegy, mi lesz a kastély új funkciója

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fővárosi önkormányzat a városháza után most kastélyaitól szabadulna? Ez meglehet, első olvasatra nem tűnik túl érdekfeszítőnek, de gondoljunk csak a fővárosi önkormányzat ingatlaneladásaival kapcsolatos kiszivárogtatott hírekre, hangfelvételekre, melyek tavaly november óta napról napra csak sokasodnak és bonyolódnak. Szinte nincs olyan sajtóorgánum, mely ne lovagolta volna meg a budapesti városházaügyet, mely arról szólt és szól továbbra is, hogy a fővárosi önkormányzatnak szándékában áll eladni a budapesti Városházát mintegy negyven milliárd forintért. Akkor egy internetes hírportál birtokába jutott szerződésben jól látszik, hogy a megbízó fél egy bizonyos Northern Rock Kft. – melynek tulajdonosa Berki Zsolt, akit a „városházaügy kulcsfigurájaként” is neveznek – bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t az ügy lebonyolításával. Utóbbi kft. tulajdonosa, Beák Attila Endre, aki igen elismert név az ingatlanközvetítői szakmában, egy másik hírportál értesülései szerint cáfolta, hogy a főváros bízta volna meg a városháza eladásával. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester, Karácsony Gergely egy későbbi televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy a leközölt és közszemlére bocsájtott szerződést nem ők kötötték, az épületet amúgy sem lehetne értékesíteni, mivel műemléki védelem alatt áll. Megjegyezte, szerinte valaki hamisan azt a látszatot szeretné kelteni, hogy ez az ő művük, azonban ez nincs így.

 

Majd később, a folyamatosan megjelenő cikkekre ref- lektálva részletezte, hogy „az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a fővárosi önkormányzat. Ingatlanközvetítőt a fővárosi önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, száz százalékos tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le.”

 

No, most nyer csak igazán értelmet, miért is hivatkoztunk kulcsfiguraként Berki Zsoltra, akinek neve egy újabb „ledobott bomba” kapcsán merült fel. A napvilágra jutott szerződésben foglaltakat tovább fokozták egy kiszivárogtatott hangfelvétellel, melyben egy akkor még ismeretlen személy jól hallhatóan megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, Berki közbenjárásával hogyan jutott hozzá a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Furcsaság az is, hogy a fentebb említett Nor­thern Rock Kft.-t még 2019 szeptemberében alapították, nem sokkal Karácsony Gergely megválasztása előtt.

 

A történet ezen a ponton meg is állhatott volna, a maga rejtélyével és megválaszolatlan kérdéseivel együtt, ha nem kerül ki egy második hanganyag, melyben, akárcsak az elsőn, egy maszk mögé rejtőzött személy tárja fel ismereteit. Ebben az ingatlan tervezett adásvételéről folytatott párbeszédet négy férfi. Most jön csak az igazi fordulat, ugyanis a négy férfiból három nevére fény derült. Ugyanazon hírportál állítja: a felvételen Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója hallható, aki egyben az a személy is, akire Karácsony a hangfelvétel előtt úgy hivatkozott mint az önkormányzat száz százalékos tulajdonú vagyonkezelője, ő felel az ingatlanok értékesítésének lebonyolításáért. A másik két félként pedig Berki Zsoltot és Gansperger Gyulát nevezi meg az internetes forrás. Míg előbbi szinte mindent koholmánynak és hazugságnak nevez, addig utóbbi nem reagál. A beszélgetés tartalmát illetően kijelenthető, kritikai látásmóddal élve is, hogy a városháza eladásáról, annak módjáról és esetleges problémáiról hangzik el a szóváltás.

 

Ezt követően a főpolgármester megint csak hangsúlyozta, nem áll szándékukban értékesíteni az ingatlant, azonban ők is nyilvánosságra hoztak egy dokumentumot, mely egy Barts által jegyzett döntés-előkészítő tanulmány volt. Ebben vannak olyan alternatívák, amelyek a városháza elköltözését említik, és egy új, modern városháza megépítését. A főváros azonban ezt elvetette, így arra már nem volt esély, hogy ez elérjen az előkészítő folyamatokig.

 

Ezzel zárult tehát az év vége, majd jöttek az ünnepek és az újév, a történések csitulni látszottak, mire e hét elején Karácsony a következőt tette közzé közösségi oldalán: „Ma reggel bejövök a városházára, és képzeljétek, még mindig megvan. Pedig állítólag eladtuk.” Majd nem sokkal később egy újabb érdekességre bukkantunk a fővárosi önkormányzat honlapján, mint írják, „eladó felújításra szoruló műemléki kastélyépület a hozzá tartozó melléképületekkel és kastélyparkkal”, melynek induló árát 240 millió forintban határozták meg. A 2517 négyzetméteres „főépület” – melyhez pinceszint, földszint, valamint tetőtér tartozik – mellett az eladásra váró ingatlan részét képzi még 33 ezer 702 négyzetméter erdő és 20 ezer 443 négyzetméter kastélykert. A tordasi Sajnovics–Batthyány–Dreher-kastély mellett eladó még három, ebből kettő a Balaton déli partjánál lelhető fel, egy pedig a főváros budakeszi útjánál.

 

Juhász Csaba polgármester elmondta, hogy úgy tudja, évek óta vannak próbálkozásai a fővárosnak arra, hogy eladja a náluk található ingatlant, de nem gondolja, hogy összefüggésben lenne ez az imént részletezett információkkal. Hozzátette, ha ezúttal sikerül eladniuk a kastélyt, reméli, egyeztetnek a helyi településvezetéssel az új funkcióját illetően, hiszen nem mindegy Tordasnak, hogy mit akarnak az ingatlannal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában