Iskolagyümölcs és vakcina

2021.12.30. 14:00

A Borbás Kert példát mutat világjárvány idején is

Nemcsak a jelenlegi dolgozók, hanem a már felvételt nyert, de csak januárban munkába állók is felvették a Covid–19 elleni első vagy második, valamint harmadik oltást a Borbás családi gazdaságban. Ezt azért tartották kiemelkedően fontosnak, mert terméseik nagy részét az iskolagyümölcs-program keretében, illetve a közétkeztetésben értékesítik.

Dávid Erzsébet

A Borbás Kertben termett egészséges, friss gyümölcs sokat segít az immunrendszer erősítésében, a fertőzés megakadályozásában. Szerencsére a gyerekek is nagyon szeretik

Forrás: MW-archívum

Fotó: Muzslay Péter

– A járvány kitörése óta a vírusfertőzés megakadályozásáért fokozott figyelmet fordítunk a kötelező védekezési szabályok betartására, a maszkhasználatra, a fertőtlenítésre. Most azonban még arra is kértük a munkavállalóinkat – elsősorban a gyümölcsválogatásnál, osztályozásnál, csomagolásnál és szállításnál dolgozókat –, hogy akik eddig nem kérték a védőoltást, vagy hiányzik a második, harmadik oltásuk, gondolkozzanak el a vakcina felvételén. Hangsúlyozom: senkit nem köteleztünk arra – lehetőségünk sem lett volna rá! –, hogy beoltassa magát, de a dolgozóink, köztük a határon túlról érkező, csak januárban kezdők is, szerencsére tudták, illetve megértették, a saját egészségük megóvása mellett azért is van szükség a vakcinára, hogy a megrendelőinket megvédjük egy esetleges fertőzéstől. Nagy ebben a felelősségünk, az iskolagyümölcs-program keretében ugyanis közel 140 Fejér megyei, illetve budapesti iskolába szállítunk rendszeresen gyümölcsöt, elsősorban almát, s részt vállalunk a köz­étkeztetésből is – magyarázta a gazdaság önkéntes oltási programjának okait Borbás Edit, a Borbás Kert irányítója. Mint elmondta, a beoltott dolgozók között voltak, akik eddig még egyetlen vakcinát sem vettek fel, másoknak a második vagy éppen csak a harmadik oltásuk hiányzott. Azoknál, akiknél az oltások beadását végző doktornő szükségesnek tartotta, a gazdaság költségén az oltóközpontban PCR-tesztet, illetve a Covid–19 elleni védettség mértékét megmutató antigéntesztet végeztek. Minderre 600 ezer forint körüli összeget költött a gazdaság. A munkavállalóknak azonban, beleértve a határon túliakat is, egyetlen forintba sem került a tesztelés, illetve a vakcina felvétele.

Borbás Edit Forrás: család

A Borbás családi gazdaság Fejér és Somogy megyében összesen 80 hektáron folytat gyümölcstermesztést. A vállalkozás birtokában lévő három almáskertben termesztett 21 fajta termésének mintegy 80 százalékát az iskolagyümölcs-program keretében a gyerekek fogyasztják el, kisebb részre a közétkeztetés tart igényt, a többit piacon értékesíti a gazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában